Filmski maraton: Svi filmovi Colina Farrella u kojima ga se ne možemo zasititi
Filmski maraton: Svi filmovi Colina Farrella u kojima ga se ne možemo zasititi

Filmski maraton: Svi filmovi Colina Farrella u
kojima ga se ne možemo zasititi

Irski glumci stvarno preuzimaju Hollywood. Jedni od najistaknutijih muških glumaca trenutno su Cillian Murphy, Andrew Scott, Barry Keoghan te Paul Mescal. Uz njih naravno stoji i naš najdraži – Colin Farrell. Njegova karijera proteže se već 25 godina te je utemeljio razne uloge, od negativaca, zavodnika do prostodušnih dobrica. Trenutno ga gledamo u HBO seriji The Penguin u glavnoj ulozi koji je reprizirao iz filma The Batman. Njegova fizička transformacija te odlična gluma već su nekoliko tjedana talk of the town, a mnogi mu predviđaju i televizijske nagrade. Osim toga, ovog ljeta smo ga gledali u još jednoj miniseriji koja je dobro prošla kod publike – Sugar.

Ako se ne možete, kao ni mi, zasititi Colina Farrella, donosimo vam maraton njegovih filmova u kojima nas uvijek oduševi.

Phone Booth (2002)

Mnogi od nas slučajno su naišli na ovaj film na televiziji. Za Phone Booth se ne bi reklo da je poznati triler, no upravo zato ga vrijedi i pogledati. Ako tražite nerazvikani triler, ne gledajte dalje. A da je riječ o jednom od starijih filmova iz njegove karijere, jasno vam je čim vidite da se radnja odvija u telefonskoj govornici. Naime Farrell glumi bahatog publicista Stua Sheparda. Nađe se zarobljen u telefonskoj govornici, dok mu preko veze prijeti nepoznat čovjek koji ga također ima na nišanu svoje snajperske puške. Ne može otići, niti potražiti vanjsku pomoć, Stu mora pregovarati s pozivateljem. Phone Booth definicija je napetog trilera. Uz Farrella se pojavljuju i Katie Holmes, Kiefer Sutherland te Forest Whitaker.

colin farrell

Alexander (2004)

Još jedan film koji ste mogli odgledati milijun puta na našoj televiziji je i Alexander, povijesni ep. Iako ne možemo braniti njegovu kvalitetu, nema sumnje da je film s vremenom ipak stekao kultni status. Farrell, Angelina Jolie, Jared Leto, Anthony Hopkins, Rosario Dawson i mnogi drugi poznati glumci čine postavu ovog filma. U njemu, Farrell tumači Aleksandra Velikog, a film se fokusira na period od osam godina u kojem je Aleksandar pokorio većinu tadašnjeg svijeta. Redatelj je poznati i cijenjeni Oliver Stone. Alexander je jedan od Farrellovih najlošije ocijenjenih filmova, a on sam je godinama nakon izjavio da se sramio loših kritika koje je dobio.

colin farrell

In Bruges (2008)

A s druge strane, najbolje ocijenjeni Farrellov film je crna komedija In Bruges. Prema mnogima jedan od njegovih najboljih filmova, In Bruges je irskom glumcu donio i Zlatni globus za najboljeg glumca. Film je režirao sjajni irski redatelj Martin McDonagh s kojim je Farrell nekoliko puta surađivao, a prati plaćene ubojice Raya i Kena (Brendan Gleeson). Nakon posla koji je pošao po zlu, njihov šef Harry (Ralph Fiennes), šalje ih u mali belgijski gradić – Bruges dok se stvari primire.

colin farrell

Seven Psychopaths (2012)

U još jednoj crnoj komediji Martina McDonagha, Farrell glumi filmskog scenarista koji se slučajno upleće u kriminalno podzemlje Los Angelesa nakon što njegovi čudni prijatelji otmu voljenog psa jednog gangstera. Seven Psychopaths odličan je nerazvikani film o kojem bi se trebalo više pričati. Ako vam radnja i sami Farrell nisu dovoljni, film ćete sigurno htjeti pogledati zbog ostatka glumačke postave. Nju čine Christopher Walken, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Michael Pitt i Michael Stuhlbarg.

colin farrell

The Lobster (2015)

Prva suradnja između grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa i Farrella, bio je film The Lobster koji je i proslavio redatelja u malo širim filmskim krugovima. Da se ne boji malo nekonvencionalnijih uloga, Farrell je dokazao ulogom u ovom filmu. Premisa je sljedeća: U distopijskoj bliskoj budućnosti, prema zakonima Grada, samci su odvedeni u Hotel, gdje su dužni pronaći romantičkog partnera u 45 dana ili će biti pretvoreni u životinju njihovog izbora te poslani u Šumu. The Lobster je jedna od onih čudnih ljubavnih priča, a Farrell izvrstan kao suzdržani samac David.

colin farrell

The Killing of a Sacred Deer (2017)

Odmah nakon The Lobstera, nastavljamo s Lanthimosovim filmovima. Psihološki triler The Killing of a Sacred Deer upario je Farrella s Nicole Kidman, a u njemu glume supružnike s dvoje djece. Farrell je kirurg Steven. Jednog dana upozna tinejdžera Martina (Barry Keoghan), sina jednog od njegovih pacijenata koji je preminuo na operacijskom stolu. Martin se čini usamljen te ga Steven iz sažaljenja uzme pod svoje krilo i njih dvojica se krenu sve više družiti. Međutim, kada se Martinovo ponašanje pretvori u nešto puno opasnije, Steven je prisiljen na nezamislivu žrtvu nakon što mu se život počne raspadati.

colin farrell

The Gentlemen (2019)

Bilo je samo pitanje vremena kada će Farrell surađivati s redateljem Guyem Ritchiejem, a ono je došlo u obliku hit filma The Gentlemen iz 2019. Film je prepun filmskih zvijezda poput Matthewa McConaugheyja, Charlieja Hunnama, Hugha Granta i mnogih drugih. Film prati McConaugheyja kao Amerikanca koji pokušava prodati svoje vrlo profitabilno carstvo marihuane u Londonu. To, u pravom ‘ritchiejevskom’ stilu, pokreće spletke, ucjene i podmićivanja u pokušaju da mu se oduzme njegova domena. Farrell u filmu glumi Coacha, komičnu ulogu u kojoj kao i inače, briljira. Napravljena je i istoimena serija koja je bila hit početkom ove godine. Više o njoj na linku.

colin farrell

The Banshees of Inisherin (2022)

Jedini film (za sad) koji je Farrellu donio nominaciju za Oscar je The Banshees of Inisherin. Opet film redatelja Martina McDonagha. U njemu se udružuje sa svojim kolegom iz In Brugesa, Brendanom Gleesonom. Radnja je smještena u 1920-e godine u ruralnoj Irskoj. Farrell je Pádraic, prostodušni i klasični ‘seljak’ koji ne traži puno u životu. Njegov najbolji prijatelj je Colm. Kada jednog dana Colm prekine njihovo prijateljstvo to dovede do alarmantnih posljedica za oboje. The Banshees of Inisherin je sjajan film koji osim svog prekrasnog pejsaža, oduševljava fenomenalnim dijalozima i još fenomenalnijom glumom.

Na prošlogodišnjim Oscarima ostvario je devet nominacija. Za cijelu glumačku postavu (Farrellu i Gleesonu se pridružuju i Barry Keoghan te Kerry Condon), najboljeg redatelja, najbolji originalni scenarij, najbolju montažu, najbolju glazbu te najbolji film. Nije osvojio niti jedan, ali dan danas smatramo kako je to jedna od najvećih nepravdi u povijesti Oscara.

colin farrell

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori