Završen je Berlinale. Pobjednik je za mnoge neočekivan, a dodjelu je obilježio politički aktivizam
Završen je Berlinale. Pobjednik je za mnoge neočekivan, a dodjelu je obilježio politički aktivizam

Završen je Berlinale. Pobjednik je za mnoge neočekivan, a dodjelu je obilježio politički aktivizam

Svečanom dodjelom nagrada održanom 24. veljače obilježen je završetak 74. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, poznatog i pod kraćim nazivom Berlinale. Glavna nagrada, statua Zlatnog medvjeda, otišla je u ruke francusko-senegalske redateljice Mati Diop. Ostvarila ju je za dokumentarac Dahomey, a njome je postala prva redateljica afričkog podrijetla koja je ikada osvojila ovu nagradu.

 

Prihvatila ju je od glumice Lupite Nyong’o, ujedno prve crnkinje koja je ikad predsjedala natjecateljskim žirijem ovog festivala. Njihova zajedničko pojavljivanje obilježeno je strastvenim izjavama protiv rata i društvene diskriminacije. U tome nisu bile jedine, štoviše, mnogi su protagonisti dodjele javno istupili i iznijeli svoj stav oko aktualne političke situacije u svijetu.

Berlinale 2024
Lupite Nyong'o i Mati Diop
Mati Diop
Mati Diop © Ali Ghandtschi / Berlinale 2024

Po čemu se izdvaja ovaj film?

Nakon prošlogodišnjeg trijumfa francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta za njegov film On the Adamant, Dahomey je drugi uzastopni dokumentarni film koji je osvojio ovu nagradu. Ali ipak je netipičan pobjednik, budući da se izdvaja svojom dužinom trajanja od (samo) 67 minuta.

U dokumentarcu pratimo povratak otetog kraljevskog blaga Dahomeja, koje je nakon duge bitke iz Francuske vraćeno u Benin. Riječ je o aktualnoj tematici koja otkriva pozadinu povratka kulturnih blaga otuđenih u vojnim akcijama.Premda mu je dio filmske struke pronašao niz tehničkih nedostataka, čini se kako je njegova tematska odrednica bila dovoljna za glavnu nagradu. Film je na Berlinalu doživio svoju svjetsku premijeru, a očekuje se kako će u kino produkciju krenuti krajem rujna.

Sebastian Stan
Sebastian Stan u filmu A different man
Berlinale 2024
Sebastain Stan © Ali Ghandtschi / Berlinale 2024

Ostale istaknute nagrade

Zlatni medvjed u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma otišao je u ruke Argentinca Francisca Lezame za djelo An extra movement.

Glumačke nagrade otišle su u ruke Sebastiana Stana za njegovu glavnu izvedbu u filmu A Different Man i Emme Watson za angažman u filmu Small Things Like These. U njemu naslovnu mušku ulogu ima Cillian Murphy, koji je iste večeri u Los Angelesu primo SAG nagradu za svoj rad u Oppenheimeru (sve o spomenutoj dodjeli pročitajte ovdje).

Srebrnog medvjeda za najbolju režiju primio je Nelson Carlos De Los Santos Arias za film Pepe. Pomalo nadrealnu priču o istoimenom nilskom konju čiji je nekadašnji vlasnik bio Pablo Escobar.

Nelson Carlos De Los Santos Arias
Nelson Carlos De Los Santos Arias © Ali Ghandtschi / Berlinale 2024
No other land
Scena iz dokumentarca No other land

Slavljenje svjetskog filma

Najboljim dokumentarcem proglašen je No Other Land, djelo palestinsko-izraelskog kolektiva. Honorarnim Zlatnim medvjedom za životno djelo nagrađen je proslavljeni redatelj Martin Scorsese.

Osim uz istupe političkog aktivizma, lista dobitnika sugerira kako je dodjela prošla i u znaku slavljenja globalnog filma i kinematografija, budući da pobjednici ponovno dolaze iz različitih zemalja. Isti svjedoče o otvaranju novim svjetovima i vizualnim idejama, što je za ljubitelje filmske umjetnosti itekako poželjno. Cjelokupna lista dobitnika čeka vas na linku.

Foto: Profimedia, IMDb, Ali Ghandtschi / Berlinale 2024

Učitati još
Zatvori