Pogledali smo American Fiction koji je nominiran za najbolji film na Oscarima, a rijetki o njemu pričaju
Pogledali smo American Fiction koji je nominiran za najbolji film na Oscarima, a rijetki o njemu pričaju

Pogledali smo American Fiction koji je nominiran za najbolji film na Oscarima, a rijetki o njemu pričaju

Kada su izašle nominacije za ovogodišnju dodjelu Oscara, na popisu za Najbolji film našli su se neki očekivani filmovi, ali i neka iznenađenja. Jedan od njih je i film American Fiction koji je nekako svima prošao ispod radara. Film je nominiran u pet kategorija – Najbolji film, Najbolji glumac (Jeffrey Wright), Najbolji sporedni glumac (Sterling K. Brown), Najbolji prilagođeni scenarij te Najbolja originalna glazba.

Iako se o njemu nije pričalo kao o Oppenheimeru, Poor Things, Barbie i ostalim velikim kino hitovima, American Fiction zasluženo je osigurao svoje mjesto među najboljim filmovima 2023. godine. Pogledali smo ga i ovo su naši dojmovi.

American Fiction

O čemu je riječ?

American Fiction prati Theloniousa Ellisona, nadimka Monk (Jeffrey Wright). On je pisac, frustriran trenutnim stanjem u kojem se profitira od ‘black entertaintmenta‘, odnosno rasnih stereotipa usmjerenih na Afroamerikance. Sam je Afroamerikanac, specijaliziran za grčku mitologiju, a usput predaje i na fakultetu. Zadnji roman ciničnog Monka nikako ne može pronaći svog izdavača jer njegovi romani jednostavno nisu ono što privlači mainstream publiku. Ono što privlači publiku je knjiga We’s Lives in Da Ghetto autorice Sintare Golden (Issa Rae). Monk slučajno završi na Sinatrinom čitanju dijelova iz upravo te knjige te ostane zapanjen koliko je puna rasnih stereotipa. Međutim, publika knjigu i Sintaru prati s ovacijama, a prati ih i prodaja.

Zaplet se dogodi kada Monk odluči napisati satiričnu knjigu. Nazove je My Pafology i ispuni je svim mogućim rasnim stereotipima prema Afroamerikancima kojih se može sjetiti. Uz to, knjigu potpiše pseudonimom Stagg R. Leigh. Knjigu pošalje svom agentu i kaže mu da pošalje izdavačima. Želi im predstaviti tu knjigu u znak protesta, kao da govori ‘Evo, je li ovo ono što stvarno želite?’. Na njegovo iznenađenje, ispade da je My Pafology upravo ono što izdavači žele.

Sarajevo Film Festival 2024
Američka fikcija

My Pafology

Njegova knjiga sada mu donese slavu koju nikada nije imao. Svi u izdavačkom svijetu oduševljeni su jer misle da je ono u knjizi pravo crnačko iskustvo. Priča se i o filmskoj adaptaciji, a Monk svog pseudonima Stagga učini bjeguncem od zakona, da još malo začini stereotipe. Iako želi odmah priznati da knjiga nije stvarna i da je samo htio nešto dokazati, zbog instantnog interesa izdavača, agent ga nagovori da izdaju knjigu. Mislimo da ste do sada mogli shvatiti da je American Fiction satira, no film je puno više od toga. Monkova My Pafology i Stagg R. Leigh samo su podloga puno većoj priči.

American Fiction

Slojevita priča

Dok mu se uspjeh s knjigom događa, Monk se mora nositi s razno raznim privatnim stvarima. Dogodi mu obiteljska tragedija, mora uvjeriti svoju majku da potraži medicinsku pomoć, ponovno se povezuje sa svojim osebujnim bratom Cliffordom (Sterling K. Brown), a upozna i Coraline (Erika Alexander), susjedu s kojom frcaju iskre. American Fiction je, stoga istraživanje obiteljskih odnosa i dinamike, otkrivanje samoga sebe, seksualnosti i još mnogo toga. Ono što film čini toliko dobrim je odlično napisan scenarij. Priča se lagano odvija s raznim twistevima i obratima ulazeći u dublje društvene teme.

Za to je zaslužan scenarist i redatelj Cord Jefferson kojemu je ovo prvi redateljski pothvat. Možemo reći kako je ovo jedan od impresivnijih režiserskih debija koje smo gledali, a osim scenarija koji je glavna zvijezda filma, ističu se i zanimljive glumačke izvedbe.

American Fiction

Dobri glumački izbori

Gledajući American Fiction ne bismo mogli zamisliti druge glumce u svojim ulogama. Jeffrey Wright savršeno utjelovljuje Monka. Od govora do mimika pa i jedva primjetnih izraza lica, lako je pomisliti da gledate običnu glumačku izvedbu. No, nekad je puno teže glumiti u filmu u kojem ‘ne radite ništa’, nego dati veliku dramatičnu izvedbu. Monk je hladan, oštar i jako teško se otvara, a iz Wrightove izvedbe biste rekli da je i on takav.

Pravi scene-stealer u filmu je definitivno Sterling K. Brown koji glumi Monkovog brata Clifforda. O njegovom liku vam nećemo previše otkrivati, osim da je možda i najduhovitiji, a opet ima emotivne scene u kojima briljira. Sa sigurnošću možemo reći kako su obojica glumaca zaslužili svoje nominacije. Erika Alexander, Leslie Uggams te Tracee Ellis Ross izvrsno se snalaze u sporednim ulogama, a nas se posebno dojmio Adam Brody koji glumi filmskog producenta. Ne pojavi se puno na ekranu, no jako je uvjerljiv.

Ako volite neovisne filmove koji odlično spajaju komediju i dramu te ste se zasitili velikih blockbustera, toplo preporučujemo American Fiction.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori