Koliko god promijenili izgled, bitno je ono što je iznutra. Ovaj film zasigurno će podići puno prašine
Koliko god promijenili izgled, bitno je ono što je iznutra. Ovaj film zasigurno će podići puno prašine

Koliko god promijenili izgled, bitno je ono što je iznutra. Ovaj film zasigurno će podići puno prašine

Kada je u siječnju ove godine na Sundance Film Festivalu prikazan film A Different Man u produkciji studija A24, bilo je jasno da je riječ o intrigantnom filmu. Mnogi kritičari raspisali su se o njemu, a sad će i gledatelji jer uskoro stiže u kina. Glavnu ulogu tumači Sebastian Stan, a već sad možemo pretpostaviti kako je riječ o njegovoj najznačajnijoj ulozi.

A Different Man

A Different Man

Veselimo se količini filmova u zadnje vrijeme koji se ne boje biti originalni i surovi. Jedan od njih je i A Different Man, a evo o čemu je riječ. Neprepoznatljivi Sebastian Stan glumi Edwarda, muškarca s neurofibromatozom, genetskim poremećajem koji uzrokuje da se benigni tumori pojavljuju kao izbočine na licu ili tijelu, time disfigurirajući lice. Njemu se svidi njegova susjeda Ingrid (Renate Reinsve) koja se useli u njegovu zgradu. Ona je kazališna scenaristica koja upoznavši Edwarda, odluči napisati predstavu u kojoj želi da on glumi glavnu ulogu. Međutim, prije nego što ona završi, Edward pristane na operaciju koja mu može pomoći pobijediti poremećaj s kojim živi. I zaista, nakon nekog vremena, njegova neurofibromatoza se počne guliti i otkrije zgodno lice Sebastiana Stana.

Edward odluči poprimiti skroz novu personu, reći ljudima da je on umro te samog sebe nazvati Guy. Guy nema problema uspostaviti kontakt sa ženama i pronaći luksuzan posao u agenciji za nekretnine. Kad sazna da je Ingrid završila sa svojom predstavom i održava audicije, Guy se pojavi s modelom njegovog starog lica kojeg planira nositi kao masku za audiciju. Sve se čini idealno, dok tamo ne upozna Oswalda (Adam Pearson). Oswald je čista suprotnost ‘Guyu’. Društven je, samopouzdan, energetičan i dobar glumac. Sve ono što Guy nije. No, dijele jednu sličnost. Oswald također pati od neurofibromatoze i ima identično lice kakvo je Edward imao prije operacije.

A Different Man
fotografija sa seta filma A Different Man

Ispod kože smo isti

Guy shvaća kako iako ima ‘poboljšano’ lice, ispod sve te vanjštine još uvijek je ista osoba, isti luzer. Vidjevši Oswalda sada žali za identitetom koji je imao prije. Redatelj filma je Aaron Schimberg koji je svima pokazao što to zapravo znači ‘reprezentacija u filmu’. Dok je mogao zaposliti Pearsona da glumi i ulogu Edwarda, to bi značilo typecastati ga kao ‘onu osobu s poteškoćama’. Umjesto toga, napisavši lik Oswalda specifično za Pearsona, pokazuje kako je bitno ono što je iznutra. Naime, Adam Pearson glumac je i aktivist koji od pete godine ima disfigurirano lice kao rezultat neurofibromatoze.

Film preispituje što to zapravo znači biti ‘normalan’ i bismo li zaista bili zadovoljni u svojoj koži kada bismo promijenili ono što nas čini svojima. Najavu pogledajte u nastavku.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori