Svjetske plesne skupine i bogat program ove godine u Istri na Festivalu plesa i neverbalnog kazališa
Svjetske plesne skupine i bogat program ove godine u Istri na Festivalu plesa i neverbalnog kazališa

Svjetske plesne skupine i bogat program ove godine u Istri na Festivalu plesa i neverbalnog kazališa

U samom središtu Istre, u mjestu Svetvinčenat, popularno zvanoj Savičenti, smjestio se Festival plesa i neverbalnog kazališta. Ove godine održava se jubilarno 25. izdanje!

Od 19. do 21. srpnja, festival će ugostiti umjetnike iz šest europskih zemalja i predstaviti 12 plesnih izvedbi. Posjetitelji će imati priliku pogledati aktualne predstave etabliranih plesnih skupina iz Italije, Španjolske, Portugala, Belgije, Malte i Srbije. Program će upotpuniti i domaći plesni umjetnici. Uz bogat izvedbeni program, zakazani su i popratni programi; plesna radionica, predstavljanje knjige te okrugli stol.

Kao i svake godine, program je pomno biran od strane umjetničke selektorice i osnivačice festivala Snježane Abramović Milković, ravnateljice Petre Glad Mažar te producentice i ko-selektorice festivala Petre Valentić.

Prvi dan

Jubilarno izdanje festivala, 19. srpnja u 21 sat otvara Zagrebački plesni ansambl s izvedbom predstave Okvir Borne Babića. Djelo se bavi pojmom narcizma i ega kao dijela našeg identiteta. U 21 i 30 sati, u Kaštelu Grimani bit će izvedena predstava VAV, španjolske kompanije Daniel Abreu. Predstava koja propituje filozofsko gledište na veze između pojedinaca i spajanje stvari kroz ljubav. Program se zatim nastavlja u loži gdje se u 22 i 30 sati održava izvedba Toujours de ¾ face!, belgijske umjetnice Loraine Dambermont. Ona će u svome solu predstaviti osobni vodič za preživljavanje i tehnike samoobrane u očekivanju kaosa. Prvi dan festivala završava u Mediteranskom plesnom centru gdje će u 23 sati Moveo Dance Company izvesti predstavu koreografa Doriana Mallie, I am Alex, u kojoj istražuju koncept egocentričnosti u svijetu vođenom me, myself, and I– kulturom, pod hipotezom da smo svi u nekoj mjeri Alex, odnosno osoba u fokusu.

Festival plesa i neverbalnog kazališta

Drugi dan

Subota započinje u 21 sati u Loži, izvedbom prvog dueta trilogije Entrée a dos – HELENA & PARIS. Koreografkinje Meritxell Barberá & Inma García, u suradnji s plesačima Taiat Dansa kompanije. Kao polazište za ovo djelo imaju prikaz para i ljubavi u umjetnosti jer je ljubav bila jedna od najvažnijih tema koja inspirira umjetnike u stvaranju. Drugi dio OTRA CARMEN nastavlja se u 21 i 15 sati na trgu, dok će posljednji dio VENUS  biti izveden na istom mjestu u 22 i 30 sati, nakon predstave koja se odvija u Kaštelu. Na pozornici Kaštela Grimani, Zagrebački plesni ansambl i koreograf Miloš Isailović u 21 i 30 sati izlaze s hrvatskom premijerom predstave Tamo, gdje sve duše idu. Ovaj komad prati različite priče nekoliko potpuno različitih ljudi, spremnih i nespremnih na ljubav te istražuje nevidljiv prostor kojem sve duše teže.

Treći dan

Zadnji dan festivala počinje u 10 sati u Mediteranskom plesnom centru uz  radionicu Theoretical body koju će održati plesači i koreografi Borna Babić & Eliana Stragapede. Večernji program u 21 sat u Mediteranskom plesnom centru otvaraju Tras studio i Matea Bilosnić s predstavom Cabaret Fatal. Kroz ovaj DIY odjek kabareta isprepliće se ples, gluma, klaunerija, a sve to uz glazbu koja varira od punokrvnih kompozicija do jednostavnih suvremenih melodija iz mobilnih aplikacija.  Program nastavlja portugalska Companhia de Dança de Almada koja u 22 sati u Loži izvodi Wuthering Days, koreografa Briana Scalinija koja govori o svjesnom i nesvjesnom prijenosu emocionalnih stanja koje svakodnevno proživljavamo. U Kaštelu Grimani, u 22 i 30 sati počinje predstava HIVE – our hydrological need of cosmic lines, u koreografiji Pietra Marulla i izvedbi INSIEME IRREALI kompanije koja istražuje proširenje, novu viziju pojma obitelji. Festival će zatvoriti Borna Babić i Eliana Stragapede predstavom AMAE koja počinje u 23.30 sati na trgu, a propituje suovisnost u ljudskim odnosima.

Festival plesa i neverbalnog kazališta

Program je realiziran u suradnji s Aerowaves platformom, uz podršku Ministarstva kulture i medija RH te Istarske Županije. Ne propustite biti dio Festivala koji je već četvrt stoljeća nezaobilazan dio istarske ljetne kulturne ponude. Pridružite nam se u proslavi, diskusiji i zajedničkom planiranju budućnosti!

Svoje ulaznice možete rezervirati putem e-maila petra@svetvincenatfestival.com. Sve obavijesti pratite na službenoj web stranici festivala i društvenim mrežama.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori