Pouzdana kuharica je ono najrjeđe blago. To su knjige koje kriju toliko zanimljivih anegdota, ne samo u sadržaju, već ono što je najzanimljivije jest proces koji tijekom kuhanja i isprobavanja recepata uz njih prolazite. Svaka njihova presavijene stranica, škrabotine na rubovima i “pečati” od prskanja umaka od rajčice nisu znakovi zanemarivanja, nego ljubavi i povezanosti.
I, po samoj svojoj prirodi, kuharice su osmišljene kako bi se ponovno otvorile i ponovno otkrivale iz godine u godinu. Uz njih rastete, baš kao i vaše kulinarsko umijeće i vještina. Savršen je to in-house alat za snalaženje u svemu, od nespretnih početaka i pripremanja jednostavnih večera za prijatelje i simpatije, do lijenog nedjeljnog poslijepodnevnog pečenja.
Knjige kuharice kriju posebne skrivene anegdote
S vremenom kuharice predstavljaju nadogradnju vašeg znanja i jedinstvenog stila i ukusa koji ste izgradili. A novi food trendovi predstavljaju samo nadopunu vašem jedinstvenom kulinarskom izričaju. Sjetite se samo koliko vam je u početku trebalo vremena da procijenite koja je količina potrebna da namirnice pretvorite u ukusna jela ili koliko vam je trebalo sati provedenih u kuhinji da dobijete osjećaj za okus, teksturu i trikove koji svako jelo čine boljim.
Zasigurno imate značajan broj vaših malih, ali bezmjerno korisnih zapisa, naputaka i vlasitih ideja i spoznaja koje ste zabilježili tijekom svog eksperimentiranja u kuhinji uz čašu vina. I to vaše kuharice čini toliko posebnima. I kada bolje razmislite, s vremenom vam više niti ne treba vaga, a vaš osjećaj za okus i miris je bez premca. No, budući da cijelog života učimo i usavršavamo, nije loše s vremena na vrijeme imati pri ruci knjigu koja će vam dodatno otvoriti oči i otkriti još neistražene tajne.
Bilo da tražite za sebe novo kulinarsko štivo ili želite obradovati nekoga od dragih vam ljudi, u nastavku donosimo tri knjige koje bi se ove godine trebale naći u vašim rukama.
Inside Chefs Fridges, Europe
Što se događa kada kulinarski geniji otkriju male tajne svojih majstorija? Autori ove inovativne kuharice otkrivaju najhrabrije i najzanimljivije kuhare današnjice kako bi profilirali što se kriju u njihovim hladnjacima, kakve su im prehrambene navike i što je najuzbudljive, ovdje ćete pronaći njihove omiljene domaće recepte.
Od Yotam Ottolenghija do Bo Becha, gurmanski gurui donose u vaš kulinarski svijet svoje kuharske tajne.
Divine Food
Za gospodina koji želi proširiti svoje kulinarske horizonte i okušati se u nečemu novom, Divine Food je vizualno upečatljiva zbirka recepata s lokalnih tržišta, arapskih tradicija, nomadskih plemena u pustinji i restorana u Tel Avivu.
Od shakshuke do baklave, regionalni recepti pružaju uvid u podrijetlo povijesnih i slatkih jela. Recepti koje krije ova fantastična kuharica jasno su objašnjeni, tako da gdje god se nalazite i kakvo god bilo vaše kulinarsko znanje i iskustvo, ovi recepti mogu prenijeti mirise i okuse Mediterana.
Nordic Nature
Ova lijepa knjiga doista je savršena investicija za gospodina koji traži praktičan vodič koji služi ne samo kao vrlo otmjen ukras za coffee table, već krije i mnogo korisnih informacija.
Nordic by Nature, obuhvaća više od 30 najoriginalnijih danskih kuhara, od kojih svaki dijeli svoje prepoznatljive recepte i pruža uvid u jedinstvenost suvremene sjeverne kuhinje.
Daleko više od uobičajenih kuharica, Nordic by Nature je vizualizirana kroz živopisne slike kuhinja, šuma i vrtova u kojima se crpi, stvara i troši inspiracija.
Foto: Unsplash, Pexels