Čokolada je najpopularnija slastica na svijetu bez koje je mnogima život jednostavno nezamisliv. Volimo ju u svim verzijama i oblicima i uvijek uživamo u njoj bez grižnje savjesti. U moru bezbroj različitih čokoladnih okusa i izgleda, praline imaju posebno mjesto u srcima svih čokoljubaca, a kada probate one s potpisom domaćeg brenda Chozen, osvojit će vas na prvi griz.
Iza njih stoji Dražen Zeljković, zaljubljenik u čokoladu koji je do prije tri godine većinu vremena provodio za kompjuterom, fokusiran na reklame, animacije i filmske efekte. Jednog dana naručio je vreću od 5 kg belgijske čokolade i vrlo brzo shvatio da je to zapravo puno čokolade te da bi mogao nešto s njom napraviti. Kupio je par kalupa i špahtle i krenuo eksperimentirati. Nije trebalo dugo da se zaljubi u taj čokoladni svijet.
Od ideje do brenda
“Sve je zapravo počelo vrlo spontano. Kad sam skužio da ću tih 5 kg čokolade jesti pola godine, palo mi je na pamet da nešto s njom napravim. Na kraju je ispalo da svoj posao uopće više ne radim, nego ostajem doma i radim čokolade. Tada sam shvatio da moram nešto s tim napraviti i tako je zapravo krenula cijela priča oko Chozena”, priča nam Dražen u svojoj čokoladnoj radionici u Novom Zagrebu, gdje smo ga posjetili prošli tjedan.
Chozen se na našem tržištu pojavio prije godinu dana i vrlo brzo stekao poklonike među ljubiteljima vrhunskih čokoladnih okusa. Ukoliko nekim slučajem ne znate o čemu pričamo, Chozen su ručno rađeni, ekskluzivni čokoladni bomboni – prava mala čokoladna umjetnička djela koja osvajaju kako okusom, tako i izgledom. Dražen ih izrađuje sam, ručno ih oslikava, a uživanje u njima predstavlja pravo gustativno i vizualno iskustvo – od samog dizajna kutije u kojoj se nalaze bomboni do različitih kombinacija okusa koje vas čekaju ispod njihove šarene ‘fasade’.
“Nekad je bombon napunjen jednim okusom, nekad je to duplo punjenje. Recimo, trenutno imamo bombone s kumkvatom, međutim njemu uskoro prolazi sezona pa ga za 3 mjeseca više neće biti. Od ostalih okusa tu su riža na mlijeku, đumbir i yuzu, marakuja i jogurt, lješnjak te karamela od pekan oraha s kremom od pekan oraha. Sastojke nabavljam kod nas, osim ovih koji nisu dostupni pa ih naručujem izvana”, pojasnio nam je Dražen.
Kako nastaju Chozen bomboni?
Pokazao nam je i kako izgleda proces izrade bombona. “Čokolada kad se otopi, mora biti na određenoj temperaturi pa ju je potrebno temperirati. To se može napraviti na više načina, npr. u stroju, zatim tako da dodajete čiste kristale kakao maslaca itd. Kad se istemperira, čokolada onda ide u kalup. Zatim okrećemo kalup – višak će ispasti, a dovoljno čokolade će ostati da se stvori školjka, odnosno oblik bombona. Nakon što se čokolada malo ohladi, kalup napunimo punjenem, zatvorimo ga čokoladom i to je ukratko to.”
Dražen koristi samo najbolju, već gotovu čokoladu koju zatim topi, temperira i dalje s njom radi bombone. Na snimanju je koristio bijelu čokoladu koja je bila baza za bombon, dok je punjenje činila marmelada od kumkvata i sloj pekan oraha. Pitamo ga gdje je sve to naučio.
“Puno sam eksperimetirao, gledao online tutoriale, čitao… Pokušavao sam sam što više toga naučiti. Išao sam i na tečajeve u inozemstvo, kod renomiranih pastry chefova Andreyja Dubovika i Ramona Morata. Morata, recimo, zovu bogom čokolade. Kad sam se vratio s njegovog tečaja, praktički sve što sam znao, prekrižio sam i krenuo ispočetka”, kaže.
Vrhunski čokoladni bomboni koji će osvojiti svako nepce
Dražen cijeli brend, uz pomoć obitelji i prijatelja, vodi sam. Nedavno je ostvario suradnju s Old Pilot’s ginom koja je rezultirala savršenim spojem visokokvalitetne čokolade i gina okrunjenog titulom najboljeg gina na svijetu.
Chozen čokoladne bombone trenutno možete naručiti putem službenog web shopa po cijeni od 140 kn, a postoji mogućnost osobnog preuzimanja svoje kutijice u kojoj se nalazi 12 komada ovog čokoladnog savršenstva. Chozen možete pratiti i na društvenim mrežama gdje ćete na vrijeme doznati sve novosti koje Dražen sprema iz svoje čokoladne radionice.
Blic pitanja
- Omiljeni okus?
Volim ‘cheesecake’ okuse. Recimo, zadnji bombon koji sam radio imao je cheesecake kremu. Uz to, pekan orah mi je trenutno najdraži.
- Slatko ili slano?
Volim oboje, ali sam oduvijek više za slatko. Još uvijek mi nije dosadilo 🙂
- Kad nisi u kuhinji, gdje si?
Doma. Imam dijete od 7 mjeseci pa je mi je to nova zanimacija 🙂
- Kako se najbolje opuštaš?
Najbolje se opuštam odlaskom s obitelji na izlet. Volim putovati, a putovanja mi sad već malo fale. Rado bih otišao na neko putovanje s obitelji ili na neki tečaj.
- Film ili serija?
Serije.
- Što se uvijek nalazi u tvojoj kupaonici?
Gel za tuširanje. Zapravo, ulje za tuširanje jer bolje funkcionira za moju kožu.
- Imaš neki hobi?
Skupljao sam tenisice, imao sam oko 150 pari. Ali one rijetke tenisice koje bi pronalazio na sajmovima ili po oglasima. Jednom sam u inozemstvu našao cijelo skladište jednog vintage dućana, otišao sam tamo s frendom i kupio ga. Većinu tenisica sam prodao, ali imam ih još sigurno 50-ak u ormaru.
Foto: Sanja Tušek