Iskoristite zadnje dane rajčica za zimnicu

Iskoristite zadnje dane rajčica za zimnicu

umakodrajcice-1

Stiže nam jesen, sezona rajčica je na veliku žalost mnogih obožavatelja – uskoro gotova.

No, još uvijek se mogu nabaviti kasne domaće rajčice na tržnici, a to je idealna prilika da sami napravite svoj umak od rajčice za zimnicu. Možete ga koristiti tokom cijele godine za juhe, umake, pizzu, obogaćivanje svih jela koje volite.

Ove rajčice koje sam skuhala bile su već vrlo zrele, što je još bolje za pripremu umaka pa probajte naći što zrelije plodove – to ne bi trebao biti problem u ovo doba godine.

Ovo je doista najjednostavniji i najbrži način za napraviti umak od rajčice za zimnicu.

umakodrajcice-2

Sjećam se da je moja baka imala neki poseban stroj, prvo ih je dugo kuhala, pa još duže pasirala kroz tu mašinu koja je odvajala koru i sjemenke, a s druge strane je izlazio čisti sok od rajčice, nakon čega se to prebacivalo u male bočice i kuhalo da bi se pasteriziralo. Meni to i dan danas zvuči prekomplicirano, pa sam ja osmislila bržu verziju sa istim (ili sličnim) ishodom.

Dakle, točnog recepta što se tiče količine sastojaka – nema! Onoliko rajčica koliko imate skuhajte. Štos je u tome da ja svoje rajčice uopće ne gulim, ne bacam sjemenke i ne pasiram, nego ih čitave izmiksam u blenderu pa ih onda kuham.

Znači, količinu rajčica koje imate dobro operite i očistite nejestive dijelove, prerežite na polovice ili četvrtine (ovisno o veličini rajčica), stavite u blender (po mogućnosti high speed), dobro izmiksajte dok se ne pretvori u kašasti sok, stavite u posudu za kuhanje i kuhajte na laganoj vatri. Dodajte malo soli po želji (preporuka PlanetBIO himalajska sol). Vrijeme kuhanja ovisi o tome koliko ste soka od rajčice dobili, znači količina bi se trebala tokom kuhanja smanjiti bar za trećinu, može i za pola, ako želite da vam bude gušći umak.

umakodrajcice-8

Ovaj umak možete stavljati u sterilizirane staklene boce za zimnicu, pa koristiti kao passatu, a ako nemate dovoljno boca ili želite dodatno pojednostaviti proces, stavite ga u vrećice za zamrzavanje i u zamrzivač.

Ako ste se odlučili za staklene boce, ovako ćete ih sterilizirati: operite boce i poklopce te ih stavite u pećnicu 10 minuta na 150 stupnjeva. Vrući umak od rajčice stavljajte u vruće boce i na taj način će se pasterizirati i očuvati.

umakodrajcice-3

U slučaju da ćete ga zamrznuti, prije stavljanja u vrećice za zamrzavanje umak se mora ohladiti. U zamrzivaču može stajati 3-4 mjeseca.

Uz umak od rajčice imate gotov ručak za samo 10-ak minuta. Skuhajte omiljenu tjesteninu, na ulju popržite malo luka i češnjaka po želji, dodajte začine poput bosiljka, origana ili timijana, malo soli i papra, ulijte umak od rajčice, dobro promiješajte i pustite da prokuha par minuta i vaš ručak je spreman.

umakodrajcice-4

Omiljene rajčice na ovaj način uvijek su nam dostupne, a okus ovog umaka zaista se ne može mjeriti s kupovnim. Probajte!

umakodrajcice-7

umakodrajcice-5

Učitati još
Zatvori