Čupavci su kolač moga djetinjstva definitivno! Sočni biskvit u čokoladi i povrh svega još i kokos, pa može li bolje? Moram priznati da ih već godinama nisam jela jer su ih zamijenili neki malo „moderniji“ kolači, ali sada sam zavirila u bakinu kuharicu i izvukla recept po kojem ih je ona nama radila. Malčice sam ga ipak modificirala, ali izvorni okus i izgled su tu!
Bakini čupavci
Sastojci:
-biskvit-
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 160 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 180 g pirovog bijelog brašna
- 12 g praška za pecivo
- Prstohvat soli
-krema-
- 200 ml mlijeka
- 180 g tamne čokolade
- 50 g šećera
- 50 g maslaca
- 1 žlica ruma
- 150 g kokos mrvica
Priprema:
Prvo pripremite biskvit tako što ćete pjenasto umutiti jaja sa šećerima.
Potom dodajte ulje i mlijeko i sve dobro sjedinite.
Sada dodajte i suhe sastojke (brašno, prašak, sol) i povežite u glatku smjesu.
Kremu izlijte u protvan za pečenje (cca 20x30cm) i pecite 15 minuta na 180 stupnjeva.
Pustite biskvit da se skroz ohladi pa ga narežite na kocke.
Kremu napravite tako što ćete zagrijati mlijeko i šećer pa dodati čokoladu, maslac i rum.
Kocke biskvita umočite u kremu pa u mrvice kokosa i pustite da se ohlade.
-savjeti-
Pirovo brašno možete zamijeniti pšeničnim.
Da biste znali kada je biskvit pečen napravite test čačkalicom (mora izaći suha/čista).
Kremu možete napraviti i s bijelom čokoladom.
Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Bruna Vučak