Talijanski kolač s bademima, ricottom i limunom

Talijanski kolač s bademima,
ricottom i limunom

talijanska-torta-11

Iako je tek sredina tjedna, ovaj desert je inspiriran nedjeljnim ljenčarenjima ispod dekice dok pijemo kavu i ne radimo ništa.

A ovako se na vrijeme možete pripremiti za vikend.

talijanska-torta-5

Imala sam ideju kako napraviti ovu tortu i pretražujući internetske stranice shvatila da zapravo već postoji i da se ne moram puno mučiti. Zato vam donosim recept na koji sam najčešće nailazila, a to je onaj od Green Kitchen Stories, koji su usput rečeno moji najdraži food blogeri!

Iako sam očekivala da će tekstura torte biti malo kremastija, moj suprug je rekao da mu je ova torta bolja od “Najbolje čokoladne torte”, što je skoro pa nemoguće, stoga sam odlučila da ništa ne mijenjam.

talijanska-torta-1

Uostalom, radi se o poznatom talijanskom receptu torte od palente, ricotte i badema, a mene je privukao jer nema glutena ni rafiniranog šećera, super je jednostavan za napraviti, odličan i sljedeći dan te savršeno upotpunuje bilo koji obrok. Taman dok ovo tipkam, dovršavam zadnji komad uz čaj!

talijanska-torta-6

Sastojci (kalup od 23 cm):
100 g maslaca (sobne temperature)
150 ml domaćeg meda
Korica 3 limuna (naribati)
1/2 žličice ekstrakta vanilije
4 jaja
140 g bademovog brašna (ili mljevenih badema)
125 g palente
250 g ricotte
1-2 žlice bademovih listića (za posipanje)
1 žlica kokosovog šećera (za posipanje)

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Odvojite žumanjke od bjelanjaka te bjelanjke, zajedno sa 75 g meda istucite u čvrsti snijeg. U posebnoj posudi pomiješajte maslac, ostatak meda, limunovu koricu i vaniliju te sve zajedno miksajte dok smjesa ne postane kremasta.

talijanska-torta-4

Dodajte žumanjke te nastavite miksati još minutu do dvije.

talijanska-torta-10

Zatim dodajte bademe, palentu i ricottu, miksajte dok se smjesa ne ujednači te na kraju dodajte bjelanjke.

talijanska-torta-9

talijanska-torta-7

Pecite 40-ak minuta, ali imajte tortu na oku! Netom nakon vađenja pospite je kokosovim šećerom i listićima badema. Poslužite je hladnu!

talijanska-torta-2

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! ?

talijanska-torta-12

Učitati još
Zatvori