Svi znamo koliko su sjemenke zdrave i koliko su važne u svakodnevnoj prehrani. Ali često nemamo ideje kako ih na zanimljiv način prezentirati cijeloj obitelji. Najčešće se koriste u pripremi kruha i peciva, kao dodatak doručku s pahuljicama ili u raznim salatama…
Moj najdraži način pripreme ovih sjemenki je prženje na suhoj tavi uz dodatak začina po želji, pa ih konzumiram kao zdrave grickalice, jer kao što je većina ljudi luda za čokoladom, tako sam ja za grickalicama, pa sam pronašla zdraviju zamjenu za čipseve i ostale konvencionalne grickalice.
Slijede dva recepta i dvije različite kombinacije začina, a po želji možete kombinirati ova dva recepta ili napraviti zajedno sjemenke bundeve i suncokreta na jedan način. U ovim receptima sjemenke se prže same na suhoj tavi, te se ne dodaju začini na tavu, nego obrnuto – začini se pripreme u zdjeli te se sjemenke kad su pržene prebace u zdjelu i dobro promiješaju. Na taj način izbjegavamo dodatno prženje.
PIKANTNE SJEMENKE SUNCOKRETA
1 šalica sjemenki suncokreta
½ žličice mljevene crvene paprike
½ žličice mljevenog korijandera
Prstohvat Cayenne papra
1 žlica tamari soja umaka
Prvo sve pripremite – u zdjelicu stavite začine i tamari te dobro promiješajte da se sastojci prožmu. Sjemenke operite i stavite u suhu tavu. Pržite na vatri uz stalno miješanje dok ne počne mirisati i poprimi laganu zlatnu boju. Pržene sjemenke odmah dok su vruće prebacite u zdjelicu u kojoj je umak sa začinima te dobro miješajte dok sve sjemenke ne budu prekrivene umakom. Ovaj dio pripreme mi je najdraži jer kad onako vruće sjemenke prebacim u zdjelu s umakom, sve se zadimi i počnu se širiti predivni mirisi dok miješate sastojke! Probajte pričekati da se ohladi pa tek onda grickati, iako meni to teško uspijeva.
MEDITERANSKE SJEMENKE BUNDEVE
1 šalica bučinih sjemenki
1 žlica limunovog soka
Začini poput timijana, ružmarina i origana
½ žličice maslinovog ulja
½ žličice meda
1 žličica tamari soja umaka
Priprema je ista kao i za prethodni recept, dakle pripremite sve začine u zdjelici i dobro promiješajte. Umjesto timijana, origana i ružmarina možete dodati provansalsku mješavinu ili neke druge začine po želji, poput češnjaka ili bosiljka. Limun daje svježinu, med potrebnu slatkoću, dok se tamari se koristi umjesto soli, a odlično povezuje sastojke. Sjemenke pržite na suhoj tavi dok ne prestanu pucketati te ih prebacite u zdjelu sa začinima i brzo miješajte.
Ovako spremljene sjemenke možete, osim kao grickalice, dodavati i u salate ili posuti po omiljenim prilozima uz ručak. Možete ih ponijeti na posao ili staviti u omiljeni sendvič. Višak pohranite u staklenke s poklopcem i čuvajte u frižideru do nekoliko dana, što ja nikad nisam uspjela, jer najčešće nestanu već prvi dan!