Neka nova (i ne tako nova) mjesta za dobar zalogaj u Splitu

Neka nova (i ne tako nova) mjesta za
dobar zalogaj u Splitu

split1

Taman kada sam pomislila da u Splitu nema više ni mjesta da se otvori nešto novo, “najlipši grad na svitu” i ove godine iznenađuje.

Splićani su uvijek u toku sa svim novitetima koja se događaju u gradu, iako ćete ih više manje uvijek zateći na istim mjestima. Većina novih restorana, rezervirana je za turiste. O Splitu mi je uvijek najteže pisati jer je to moj grad, jer poznajem svaku ulicu, primjetim svaku promjenu i čak da živim tu, ne bih uspjela obići sve ono što Split danas nudi.

Ipak u ovo malo vremena, neka sam mjesta rado obišla i donosim vam samo mali djelić gastronomske ponude!

MISTO – street food factory

Na preporuku prijateljice, koja radi u centru grada i koja je bila jako ushićena da ima gdje otići na marendu i ručati za 30-ak kn, a da nije pizzeta, kebab ili topli sendvič, svratila sam u novootvoreni, mali, street food bistro – Misto. Cool lokacija, cool sređeno, cool koncept! Menu je jednostavan i kompletno napravljen da sve možete naručiti i “to go”. Nakon što odaberete glavnu namirnicu, kao naprimjer jetricu, punjene paprike, goveđi jezik ili inćune, odabirete želite li jelo u sendviču ili na salatu. Juhu ćete dobiti posluženu u papirnatoj čaši sa slamkom, mineralnu vodu u plastičnoj boci uz plastičnu čašu i drveni beštek za jednokratnu upotrebu. Jetrica i goveđi jezik su bili odlični. Iako sam sve jela samo na salatu, moram priznati da mi se u sendviču učinilo boljim… 🙂 Služe i splitsko craft pivo Barba, obavezno probajte. Brz, jednostavan i totalno nov koncept u Splitu!

split-misto

split-misto2

Galerija Food

Iako ovo nije novootvoreno mjesto, našlo se na listi iz više razloga. Prvo, ako nemaju najljepše dvorište u Splitu, onda je svakako među ljepšima, tako da što se lokacije tiče, ne možete pogriješiti. Drugo, Galerija ima odličnu vegetarijsku ponudu što je za svaku pohvalu. Iako je Split krcat turistima, u većini restorana vegetarijanci mogu jesti samo ono što im ostane kada eliminiraju životinjske proteine. Treće, većina povrća je iz bio uzgoja. I četvrto, na meniju se uvijek nađe pokoja gluten free slastica ili slastica bez šećera. A to volimo!

Ima i peto 🙂 Odmah nasuprot se nalazi moj omiljeni caffe bar istoimenog naziva gdje možete popiti piće dok čekate stol.

split-galerijafood

split-galerija

Torito Food Bar

Sasvim slučajno, jednu večer dok sam se s prijateljicama doslovno probijala ulicama grada tražeći gdje bi mogle večerati, stol smo pronašle jedino u novootvorem food baru – Torito. Možda im je najveća mana što prostor nema terasu, a ljudi ljeti vole sjediti vani, pogotovo kada ste u Dioklecijanovoj palači. Menu nije velik i probale smo gotovo sve! I aposlutno sve je bilo iznad svih mojih očekivanja, Moram vam priznati – oduševljena sam. Moderna interpretacija klasičnih jela s blagim utjecajem Azije moja su kombinacija iz snova, a cijene su sasvim pristupačne. Ovo je možda najbolji tapas bar koji je Split ikada imao – držimo fige da ostanu tako dobri.

split-torito

split-torito2

Mazzgoon

Mazzgoon je jedno od poznatijih mjesta u Splitu, restoran koji uvijek radi neovisno o turistima i restoran koji se jako trudi. Također imaju prekrasno dvorište i stepenice na kojima možete, dok čekate stol, popiti koktel. Berlin mi je pokazao, obzirom da su tamo svi ludi za koktelima, da splitska scena u tome jako zaostaje, ali jako! Gotovo da nema mjesta gdje možete popiti dobar koktel. Osim u Mazzgoonu! Oni imaju takooooo dobru koktel listu – i vjerujte mi, ni Berlin je se ne bi posramio. Domišljati i trendi kokteli po vrlo pristupačnim cijenama, savršen su početak splitskih ljetnih večeri.

split-mazzgoon2

split-mazzgoon

Matoni

Iako sam si rekla da neću ponavljati preporuke od lani, u ovom slučaju ipak hoću! Moje najdraže mjesto u Splitu – konoba Matoni. Van gradske vreve, na splitskim Bačvicama u zaista prekrasnom prostoru, Matoni posjetim bar jednom. Domaća tjestenina od cikle i paprike, pašteta od bakalara, teriyaki tuna, latežina, umak od kadulje, bračka janjetina, povrtne juhe, odličan izbor craft piva, Stagnum 2007 Frane Miloša (jedno od mojih najdražih crnih vina) i odlični deserti. Također s posebnom pažnjom misle na vegetarijance i vegane. Pratim ih na Facebooku, znam da obilaze OPG-ove po Hrvatskoj, znam da izuzetno paze na namirnice i što će staviti na vinsku kartu. Jako mi se sviđa cijeli koncept, priča i energija njihovog menija. I unatoš svemu, atmosfera je uvijek opuštena. Uvijek se rado vraćam, uvijek.

editasplit2

split2

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog.

Učitati još
Zatvori