Slasna ‘palačinka’ od smokava i oraha

Slasna ‘palačinka’
od smokava i oraha

Iako je početna ideja bila sasvim drugačija, na kraju je nastala tortica. Od smjese za palačinke – i ispala je odlično! Zapravo je okusa kao palačinke, samo što ne morate svaku peći zasebno. Džem je ‘uletio’ sasvim slučajno. Trebalo je iskoristiti smokve da ne propadnu. Možete ga poslužiti uz torticu, mazati na kruh ili stavljati u smoothieje. Divna zdrava slastica za kraj ljeta 🙂

smokve1

Smjesa za palačinke (za mali kalup 34 cm x 12 cm):
60 g kokosovog brašna
6 žlica kokosovog ulja (plus 1 žlica za pečenje)
6 jaja
3 žlice meda
160 g bademovog mlijeka (može i zobeno)
1 žličica praška za pecivo
1/2 mahune vanilije (cca 2 g)
2 žličice ruma
Naribana korica 1 limuna
Prstohvat soli
4 žlice nasjeckanih oraha
2-3 smokve + 1 žlica oraha za ukrašavanje

smokve4

U jaja dodajte ulje, med, mlijeko i rum. Dobro umutite pjenjačom. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo, vaniliju, sol, limunovu koricu i orahe. Sve zajedno mutite dok smjesa ne postane kompaktna i malo se zgusne. Smjesu za palačinke izlijte u kalup koji ste prethodno namazali s malo kokosovog ulja.

Neoguljene smokve narežite na 4 kriške. Ravnomjerno ih rasporedite po površini uz dodadak od nekoliko oraha. Stavite da se peče na 180 stupnjeva, 20-30 minuta. Tortica mora postati rumena. Protresite kalup – ako se smjesa još uvijek ‘trese’, nije gotova.

smokve2

Dok se torta peče, napravite džem od smokava!

Sirovi džem od smokava:
500 g smokava
1 žlica chia sjemenki
1/2 žličice mahune vanilije
0.5 dcl vode

Smokve ogulite te sve sastojke smiksajte u blenderu. Džem stavite u staklenku, u hladnjak pa tortu možete poslužiti toplu uz hladni džem!

smokve3

Uživajte! 🙂

Učitati još
Zatvori