Sirovi kakao u prahu, zrnu ili komadićima se smatra jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu s pozitivnim učinkom na zdravlje. Da, u kakau se nalaze i serotonin i dopamin, takozvani hormoni sreće!
U čemu onda griješimo? Naime, jedući kupovne čokolade koje u sebi imaju velike količine šećera, mlijeka, i samo određeni postotak kakaa koji termičkom obradom gubi svoja ljekovita svojsta, tijelo više trujemo dodatnom količinom procesirane hrane nego ga hranimo.
Imam prijateljice koje ni dan danas ne mogu ručati, a da nakon toga ne pojedu kockicu čokolade. Međutim, misleći da su ovisne o čokoladi, zapravo su ovisne o šećeru. Ili naprimjer onih dana u mjesecu kada bismo pomele svaku slastičarnu, kada nekontrolirano ubacujemo sve s reda u sebe i napravile bi ama baš sve za komadić slatkog :-).
Ali ima i dobrih vijesti! Zaista možemo uživati u čokoladnim blagodima ako one dolaze od sirovog kakaa. Evo jednog receptića koji će vam pomoći u “kritičnim trenucima” ili jednostavno kada se zaželite nečeg slatkog.
Za 1 manju porciju potrebno je:
2 žlice organskog sirovog kakaa
2 žlice kokosovog ulja
2 žlice domaćeg meda
1 žlica tahinija
Sve sastojke na laganoj vatri rastopite i sjedinite. Dobivenu čokoladu možete jesti toplu ili pričekati da se ohladi, Na sobnoj temperaturi će ostati tekuća, međutim možete je izliti u silikonski kalup za led te staviti u frižider i tako imati prave komadiće čokolade kada god vam zatreba. Po želji dodajte cimet, lješnjake, koricu naranče ili limuna, đumir, chili, što god volite.
I uživajte bez ikakve grižnje savjesti. Kao da ste pojeli voćku :-).