Omiljeno jelo i piće za vruće dane

Omiljeno jelo i piće za vruće dane

Ljeti za vrijeme velikih vrućina, naš organizam nema potrebu za velikim energetskim unosom, ali zato ima potrebu za velikim unosom tekućine. Već i vrapci na grani znaju da je organizmu na dan potrebno do 8 čaša vode, a ponekad i više.

Olesia Bilkei

Preporuča se da svoju žeđ ne utažite uz pomoć razno raznih sokova, koliko god oni bili prirodni i sa malim udjelom šećera. Ako već nikako ne možete piti samo vodu, najbolje bi bilo da sokove zamijenite rashlađenim čajevima, koji su puno zdraviji. Pa tako skuhajte čaj na uobičajeni način i rashladite ga u hladnjaku, a najviše se preporuča neki biljni čaj.

sarsmis

Kod konzumacije hladnih napitaka za vrijeme ljetnih vrućina morate malo pripaziti da napitci nisu prehladni, posebice u trenucima kada ste vi pregrijani, kako ne bi došlo do prehlade.

Jedan od savršenih zdravih ljetnih napitaka, koji će vam osim osvježenja pružiti i detoksikaciju je i prirodni sok od lubenice, koji je jednostavan za napraviti, a meni je omiljeni. Dobiti ćete ga tako da skinete koru sa jedne cijele lubenice, pa ju narežete na kockice i ubacite u blender. Miješajte sve dok ne dobijete sok. Ako vam smetaju koštice u soku, procijedite ga. Zatim soku od lubenice dodajte svježi sok od šest limuna, pa sve zajedno promiješajte sa još 40 grama šećera. Za kraj dodajte 250 ml hladne vode, pa sipajte gotovi sok u čaše pune leda. Čaše sa sokom od lubenice možete ukrasiti sa komadićima lubenice ili limuna.

Nadezda Cruzova

A što se tiče hrane za vrijeme vrućih i sparnih dana, najviše se preporuča u organizam unositi što više povrća, pripremljenog na pari, kuhanog u vodi ili svježeg, te svježe voće.

Što manje konzumirajte meso, a što više ribe, te pazite da imate česte i male obroke, kako vam ne bi teško sjeli. Svu jaku i tešku hranu izbjegavajte!

Lisa S

Jedno od meni omiljenih, a zdravih jela za vrijeme vrućina je riba sa povrćem koja se jednostavno priprema, a lagana je, pa vam neće teško pasti na želudac. Ono što trebate napraviti je oprati i nasijeckati povrće po izboru, vatrostalnu posudu premazati maslinovim uljem i dodati nasjeckano povrće i češnjak, bosiljak i peršin. Povrće pomješajte sa sokom od limuna pomiješanim sa maslinovim uljem i soli, pa stavite peći u pećnicu.

Za to vrijeme očistite i operite ribu, pa ju posolite i naglo ispecite. Gotovu ribu poslužite uz povrće. Dobar tek!

Autor: Ana Zibar., Foto: Sunny studio, Lisa S, Nadezda Cruzova, Olesia Bilkei, sarsmis/Shutterstock

Učitati još
Zatvori