Ta poznata azijska tava, stara nekoliko tisuća godina, postala je popularna u cijelome svijetu, pa tako i kod nas. Jela u woku su sočna, hrskava, brzo pripremljena i jako ukusna, a u mojoj obitelji spadaju u omiljena. S obzirom da smo i suprug i ja gurmani, te da je za pripremanje jela u woku zadužen on, na našem meniju se nalazi otprilike jednom tjedno. Godinama smo imali ploču za kuhanje na struju (na kojoj sam inzistirala jer je jednostavnija za čišćenje 😉 ), a wok je najbolji ako se kuha na vatri tj. plinu, pa smo konačno prošle godine kupili plinski štednjak s posebnim plamenikom za wok! 🙂
Osim što je to mog supruga učinilo jako sretnim jer obožava kuhati, ja sam također bila zadovoljna jer više ne moram slušati kako se ‘wok ne sprema na struji jer se kuha, a trebao bi se pržiti…’, što sam slušala posljednih 10 godina skoro svaki tjedan. 😉 A s dolaskom plina došlo je i vrijeme za pravi wok, od tradicionalnog gusa (lijevanog željeza), za koji imam osjećaj da teži 100 kg, ali je priprema hrane u njemu stvarno poseban doživljaj.
U kuhanje woka sam se upustila i ja, pa ću s vama podijeliti svoj omiljeni recept za ovo jelo, koje inače pripremamo od svega što se nađe u frižideru. Uglavnom su to kombinacije povrća s dodatkom piletine, tofua ili morskih plodova, a ponekad i veganske, uvijek s organskim namirnicama. Začini koje najčešće koristim su korijandar, kurkuma, limunska trava, čili i naravno nezaobilazni soja sos (preporučujem Tamari).
Uz ovo jelo može se poslužiti riža ili rižina tjestenina. Omiljena riža mi je tajlandska jasmin riža, a tjestenina tanki rezanci od riže koji su idealni za jela iz woka. Ovaj recept nije tipično kinesko jelo, jer uz kineske, kombiniram japanske i tajlandske namirnice, pa bi to mogao biti nekakav azijski mix. 🙂
Sve sastojke pržim odvojeno pa ih na kraju pomiješam, jer svima treba različito vrijeme obrade, a povrće ostane hrskavo.
Sastojci:
Repovi škampa ili kozica
100 g dimljenog tofua
50 g seitana
1 luk
1 tikvica
Pola glavice kupusa
2 mrkve
Pola koromača
Komadić đumbira
Šaka indijskih oraščića
Nekoliko češnjeva češnjaka
Rižini rezanci
Postupak:
Na sezamovom ulju popržite repove škampa. Uklonite ih iz woka i ubacite tofu i seitan koji ste narezali na kockice i pržite dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite. Nakon toga ubacite tikvice i mrkvu pa ih također popržite otprilike 5 minuta. Zatim luk, kupus i koromač narezani na trakice pržite par minuta. Na kraju pržite indijske oraščiće, đumbir i češnjak. Kada ste sve sastojke popržili, pomiješajte ih zajedno u wok, dodajte začine po želji (kurkuma, korijandar, kardamom, čili…) i dodajte soja sos. Sve dobro promiješajte i vaš wok je gotov. 🙂
Poslužite uz rižine rezance koji se kuhaju samo par minuta u vrućoj vodi.
Ovo jelo se može napraviti u stotine različitih kombinacija, a na vama je da se igrate i eksperimentirate. Ja ga svaki put napravim na drugačiji način tj. s različitim namirnicama. Ako volite meso, piletina je odličan izbor. Za vegansku varijantu izbacite škampe i ubacite još neko povrće, npr. papriku. Od začina možete staviti i curry te dati ovom jelu posebnu notu.
I potrudite se uvijek birati svježe i organske namirnice!