Sezona jagoda nam je napokon stigla. Nije tajna da su jagode moje najdraže voće i svake godine s nestrpljenjem očekujem travanj, kada se počinju otvarati štandovi sa neodoljivim crvenim bobicama i njihovim opijajućim mirisom. I bez sumnje, jedan od mojih najdražih recepata s jagodama je ovaj ukusan tart od jagoda i mascarpone sira.
Ovaj nevjerojatni tart je bez sumnje savršen proljetni desert. S podlogom teksture poput hrskavog keksa, ukusnim i kremastim nadjevom od mascarpone sira i prekriven mirisnim jagodama – sigurno ćete tražiti još jednu krišku. Zapravo, obećajem, zaljubit ćete se u njega!
Sastojci (za 10-12 šnita):
Za podlogu:
- 200 grama glatkog brašna
- 50 grama šećera u prahu
- prstohvat soli
- 120 grama maslaca hladnog i narezanog na kockice
- 1 jaje L veličine
Za nadjev:
- 200 grama mascarpone sira
- 200 grama vrhnja za šlag
- 40 grama šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 500 grama svježih jagoda
- 1 žlica tekućeg meda po želji, za premaz po jagodama
Priprema:
Za podlogu:
- Izmiješajte suhe sastojke: brašno, šećer u prahu i sol. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i koristeći multipraktik (ili vilice/nož), pulsirajte nekoliko puta dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Dodajte jaje i nastavite pulsirati dok se tijesto ne počne sakupljati u kuglu, otprilike 10-15 sekundi. Čim se tijesto skupilo u kuglu, prestanite miješati.
- Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i oblikujte u kuglu. Pritisnite rukama tako da formirate disk. Zamotajte čvrsto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga da odstoji nekoliko minuta da omekša. Na lagano pobrašnjenoj površini pomoću valjka razvaljajte tijesto u krug veličine otprilike 28 cm, a zatim ga nježno prebacite u kalup za tart 23 cm, po mogućnošću s odvojivim dnom. Odrežite višak tijesta.
- Vilicom izbodite dno podloge nekoliko puta. Pokrijte ga plastičnom folijom i stavite u zamrzivač dok ne učvrsti, oko 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 190 °C. Tijesto obložite velikim komadom tvrde aluminijske folije ili papira za pečenje, pazeći da foliju čvrsto pritisnete uz koru, pokrivajući rubove kako ne bi pregorjeli.
- Napunite ga suhim grahom ili nekuhanom rižom, pazeći da pokrivaju cijelo dno kore. Pecite koru oko 15-20 minuta, dok se ne osuši.
- Pažljivo uklonite grah/rižu i foliju i pecite još 10-15 minuta dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Rubove prekrijte aluminijskom folijom, ako prebrzo počnu smeđiti.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
Za nadjev:
- Dodajte vrhnje za šlag, šećer u prahu i ekstrakt vanilije u veliku zdjelu za miksanje i miksajte dok ne dobijete meki šlag. Zatim dodajte mascarpone i miksajte dok ne dobijete čvrstu kremu.
- Izvadite podlogu iz kalupa, premažite nadjevom, a po vrhu rasporedite svježe jagode koje ste prethodno oprali, osušili i očistili od lišća. Po želji ih premažite s malo meda za sjaj i da ih sačuvate od oksidacije.
- Tart stavite u hladnjak na 30 minuta prije posluživanja.
Savjeti:
- Za bolji rezultat, pobrinite se da su svi sastojci hladni, ravno iz hladnjaka (osim mascarpone sira, kojeg izvadite 15 minuta prije pripreme nadjeva).
- Ja isključivo upotrebljavam vrhnje za šlag s mliječnom mašću.
- Nisu sve pećnice iste. Prilagodite vrijeme pečenja prema vašoj pećnici.
Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Mihaela Kozarić Šebrek (Bite It Quick)