Danas vam donosim recept za jedan meni posebno drag kolač! Od malena najviše volim biskvitne kolače, sjećam se da sam uvijek baku ‘gnjavila’ da mi ispeče običan biskvit od jaja i ništa mi nije bilo draže od toga. Bakin sam recept malo modificirala, a i modernizirala pirovim brašnom, da bude malo zdravija varijanta pred ljeto! Uz ovaj kolač je zagarantirana maksimalna uživancija u sezoni jagoda!
I ne, nisam lagala u naslovu, mislim da stvarno ne može biti jednostavnije!
Sastojci:
- 400 g jagoda
- 3 jaja
- 130 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 130 g pirovog bijelog brašna
- dekoracija (usitnjeni bademi, šećer u prahu, jagode)
Priprema:
- Pećnicu upalite da se zagrije na 180 stupnjeva.
- Kalup za tortu promjera 25 cm namastite s malo maslaca.
- Jagode operite i narežite na sitne kockice, pa polovicu rasporedite na dno kalupa.
- Jaja miksajte sa šećerom dok ne pobijeli i udvostruči volumen, pa dodajte i aromu vanilije.
- Ručno (špatulom) umiješajte brašno dok se ne sjedini sa smjesom, odnosno dok više ne vidite mrvice brašna.
- Smjesu izlijte preko jagoda pa malo prodrmajte kalup da se ravnomjerno rasporedi. Na vrh zatim poslažite ostatak jagoda i pospite usitnjenim bademima.
- Pecite kolač 35-40 minuta, znat ćete da je gotov kada uhvati lijepu boju i rubovi se lagano odvoje od kalupa.
- Kolač prije posluživanja pospite šećerom u prahu, a po želji servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Savjeti:
- Neka vam jaja budu sobne temperature.
- Prilikom miješanja brašna pazite da to radite što je nježnije moguće kako na kraju ne biste dobili žilavi biskvit.
- Za manje kaloričnu verziju slobodno upotrijebite neki drugi zaslađivač, npr. brezin šećer ili eritrit.
- Recept možete isprobati i s nekim drugim voćem, npr. s jabukama uz dodatak cimeta!
Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Bruna Vučak