Zakoračili smo u prosinac, najčarobniji mjesec u godini. Zima nam je pokucala na vrata i tjera nas da više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, a nadolazeći blagdani su dobar razlog da vrijeme iskoristimo za kućna druženja s prijateljima uz, naravno, dobru hranu.
A blagdani su nezamislivi bez kolača pa je Hungry Mile pripremio recept za aromatični kuglof koji će, jednom kad ga probate, vrlo vjerojatno postati glavni desert vaše zime, a možda i zvijezda blagdanskog stola.
Iako je zapravo bio dio jesenskog stola, kuglof s bundevom svojim bogatim okusom lijepo odgovara i blagdanskoj priči. Arome cimeta i ruma te glazura od bijele čokolade su samo neki od razloga zašto je tako neodoljiv. Recept je u nastavku.
Kuglof s bundevom
Sastojci:
- 250 g maslaca (sobne temperature)
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 jaja
- 350 g brašna (+ brašno za kalup)
- 1 prašak za pecivo
- 550 g pirea od bundeve
- 2 žličice cimeta
- 100 g grožđica
- rum
- po želji: korica naranče ili cimet
Priprema:
Pire
Muškatnu bundevu ili hokaido tikvu operite, prepolovite i očistite od sjemenki. Zamotajte ju alu-foliju (ako je bundeva veća, izrežite ju na četvrtine), stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C. Izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi pa žlicom odvojite meso bundeve od kore. Uz pomoć štapnog miksera izradite glatki pire i ohladite ga.
Kuglof
Grožđice namočite u rumu i ostavite da nabubre. Kalup za kuglof premažite manjim komadom maslaca i pobrašnite te ostavite sa strane. Pećnicu stavite grijati na 180.
U dublju zdjelu izrežite maslac sobne temperature te mu dodajte šećer i vanilin šećer i miksajte dok ne postane pjenasto. Smjesi dodajte cimet (ako dodajete koricu naranče, dodajte ju sad) i krenite dodavati jedno po jedno jaje. Između dodavanja dobro izmiksajte.
Na najmanjoj brzini dodajte dobro izrađeni pire od bundeve i miksajte dok se sve ne sjedini. Polako dodajte brašno te na kraju umiješajte prašak za pecivo.
Grožđice ocijedite od viška ruma i špatulom ih dobro rasporedite po smjesi. Smjesu zatim prebacite u pripremljen kalup za kuglof i stavite peći. Pecite sat vremena ili dok se ne ispeče (provjerite čačkalicom – ako je čista, gotovo je).
Kad je kuglof pečen, ostavite ga da se hladi oko pola sata i onda izvadite iz kalupa. Po želji hladni kuglof ukrasite s glazurom po izboru (na slici je glazura od bijele čokolade.)
Foto, recepti i food styling: Hungry Studio (Marija Laća i Mile Butorac)