U jesen obožavam kuhati juhe. Pogotovo za vrijeme tmurnih, kišnih i hladnih dana. Znate za onu izreku da ništa ne ugrije bolje od žlice tople, domaće juhe.
Volite li bundevu? Ja je volim spremati na razne načine. Koristim je u slanim i slatkim jelima. Ima mi tu divnu kremastu, slatku notu koja je dovoljno blaga, a opet puna arome. I ta boja! Tanjur izgleda lijepo sam od sebe.
Za ovu juhu možete koristiti bilo koju vrstu bundeve. Ja volim butternut tikvu te nju najčešće koristim.
KREMASTA JUHA OD PEČENE BUNDEVE
SASTOJCI
ZA 4 OSOBE
- 1 kg butternut bundeve
- 1 stabljika poriluka
- 2 češnja češnjaka
- 700 – 800 ml povrtnog temeljca ili vode
- sol, papar
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 50 ml maslinovog ulja
DODATNO
- vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje
- sjemenke bundeve, po želji
- croutonsi, po želji
PRIPREMA
- Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.
- Bundevu prepolovite uzdužno, odstranite joj koštice te je polegnite na pripremljen lim. Pecite je oko sat vremena, odnosno dok vam ne bude mekana kada je probodete vilicom. Bundevu malo prohladite pa joj odstranite unutrašnjost pomoću vilice, koru bacite.
- Poriluk iskidajte na ploške (samo bijeli dio) pa ga u loncu prodinstajte na malo maslinovog ulja. Dodajte češnjak, kratko prodinstajte pa dodajte bundevu i pola količine povrtnog temeljca ili vode. Pustite da zakuha. Dodajte začine.
- Sve usitnite štapnim mikserom, dozirajte ostatak temeljca ili vode po želji.
- Prije serviranja probajte. Dodatno začinite po potrebi.
- Juhu dodatno ukrasite vrhnjem za kuhanje ili kiselim vrhnjem te bučinim sjemenkama i croutonsima.
CROUTONS
- Izrežite kockice starog kruha, posložite ih na lim za pečenje te začinite maslinovim uljem i začinima po želji (ja sam koristila mediteranski mix). Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva nekoliko minuta, odnosno dok vam croutinsi ne porumene.
Dobar tek!
PITA OD BUNDEVE
Predivno prhko tijesto nadjeveno kremom od bundeve je kolač koji je potpuno osvojio sva nepca. Kako i ne bi kad su okusi tako skladni, a sama pita izgleda predivno.
Kod izrade prhkog tijesta se vodite time da vam maslac bude hladan i da ga što brže umijesite kako bi pita ima tu neodoljivu prhkost. Savjetujem vam da koristite šećer u prahu umjesto granuliranog šećera zbog same teksture tijesta. Ja sam svoju pitu ukrasila listićima od tijesta i slovima. Listići su se pekli s nadjevom, dok sam slova naknadno nadodala.
Nadjev je zaista jednostavan. Potrebno je sastojke pomiješati pjenjačom ili mikserom i ispeći. Kako bi izbjegli pucanje nadjeva, smanjite temperaturu pećnice po uputstvima u pripremi i svakako pazite da pitu ne prepečete.
SASTOJCI
TIJESTO
- 250 g glatkog brašna
- 95 g šećera u prahu
- 1 jaje L veličine
- 150 g maslaca, hladan
- prstohvat soli
- 30 g mljevenih badema
- 1 žličica kardamoma
NADJEV
- 400 g pirea od bundeve (jedna srednje velika bundeva)
- 100 g smeđeg šećera
- 80 g šećera
- 1 žlica škrobnog brašna (gustin)
- 3 jaja L veličine
- 2 žličice začina za bundeve (pumpkin spice) (cimet, đumbir, klinčić, muškatni orah, malo papra)
- 280 ml vrhnja za šlag
DODATNO
- razmućeno jaje za premazivanje, po želji
PRIPREMA
TIJESTO
- Pripremite kalup za tart promjera 26 cm. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
- U posudu stavite brašno, mljevene bademe, šećer, sol i kardamom. Dodajte hladan maslac iskidan na tanke fete. Prstima mrvite maslac i brašno sve dok ne dobijete smjesu nalik pijesku. Dodajte razmućena jaja pa kratko zamijesite tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena. Sada pripremite pire od bundeve.
- Nakon što je odmorilo tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 3 – 5 mm. Tijesto pomoću valjka prebacite u pripremljen kalup, neka vam višak tijesta pada preko kalupa. Prstima lagano utisnite tijesto, a višak tijesta s rubova poravnajte nožem. Od viška tijesta možete izraditi listiće kojima ćete ukrasiti pitu. Tijesto ohladite pola sata prije pečenja.
- Tijesto pecite 20 minuta s teretom (postavite papir za pečenje i uspite rižu, neku od žitarica ili kuglice namijenjene za slijepo pečenje tijesta.
PIRE OD BUNDEVE
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
- Bundevu prepolovite uzdužno, žlicom izdubite sjemenke te je polegnite na prerezanu stranu. Pecite oko sat vremena, bundeva treba biti mekana kada je probodete vilicom.
- Pečenu bundevu malo ohladite, unutrašnjost izdubite žlicom te pomoćnu štapnog miksera napravite pire. Koru bacite.
- Pire ostavite po strani.
SLIJEPO PEČENJE
- Nakon što je odmorilo tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 3 – 5 mm. Tijesto pomoću valjka prebacite u pripremljen kalup, neka vam višak tijesta pada preko kalupa. Prstima lagano utisnite tijesto, a višak tijesta s rubova poravnajte nožem. Od viška tijesta možete izraditi listiće kojima ćete ukrasiti pitu.
- Tijesto pecite 20 minuta s teretom (postavite papir za pečenje i uspite rižu, neku od žitarica ili kuglice namijenjene za slijepo pečenje tijesta.
NADJEV OD BUNDEVE
- U zasebnoj posudi pomiješajte pire, jaja i vrhnje. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte šećere, gustin i začine. Dodajte im mokre sastojke (pire, jaja i vrhnje) pa pjenjačom sve povežite.
- Nakon 20 minuta pečenja izvadite tijesto, maknite papir i teret te ulijte nadjev. Ukrasite listićima tijesta po želji. Listiće premažite razmućenim jajem.
- Pećnicu smanjite na 160 stupnjeva.
- Pecite 30-ak minuta. Nadjev vam treba biti čvrst ali da se sredina i dalje lagano pomiče prilikom okretanja kalupa (poput želea).
- Pitu ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
- Poslužite uz tučeno vrhnje.
Dobar tek!
Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Bake me by Nina