Mousse torta od jagoda će vas očarati svojom jednostavnošću. Nježni mousse i žele od jagoda na podlozi od smrvljenih keksa su prava proljetna, osvježavajuća kombinacija.
Mousse torta se ne peče i iznimno je brza za pripremu. Možete je držati zaleđenu i poslužiti kao sladolednu mousse tortu, tada je samo izvadite pola sata prije posluživanja iz zamrzivača.
Mousse tortu od jagoda možete poslužiti za različite događaje. Jednako će se lijepo uklopiti u svečane proslave kao i uz kavu i druženje s prijateljima.
Ova mousse torta je moja omiljena mousse poslastica. Možete je poslužiti i u čašama s mrvljenim keksima ili bez njih. Možete nadodati i svježe jagode na vrh.
Na vama je da otkrijete omiljenu kombinaciju i da uživate u ovoj osvježavajućoj torti.
MOUSSE TORTA OD JAGODA
SASTOJCI
PODLOGA
- 250 g zobenih keksa (Digestive)
- 60 g maslaca
MOUSSE OD JAGODA
- 500 g jagoda
- 10 g mljevene želatine ili 6 listića
- 4 – 5 žlica hladne vode
- 400 ml vrhnja za šlag, hladno
- 200 g mascarponea
- 150 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
ŽELE OD JAGODA
- 400 g jagoda
- 10 mljevene želatine ili 6 listića
- 5 žlica hladne vode
- 30 g šećera
PRIPREMA
PODLOGA
- Pripremite okrugli kalup promjera 24 cm s pomičnim obrubom.
- Maslac rastopite i ostavite po strani. Kekse usitnite u sjeckalici pa im dodajte rastopljeni maslac, dobro promiješajte.
- Kekse i maslac prebacite u kalup pa ih ravnomjerno utisnite po dnu.
MOUSSE OD JAGODE
- Jagode usitnite u pire koristeći blender ili sjeckalicu. Potom ih procijedite kroz sito.
- Želatinu pomiješajte s 5 žlica hladne vode i ostavite po strani 10 minuta.
- Nakon 10 minuta odvojite 1/4 pirea pa ga dodajte želatini. Želatinu s jagodama sada ugrijte u mikrovalnoj ili na pari toliko dok se želatina otopi (nemojte kuhati).
- Želatinu dodajte preostalom pireu od jagoda pa sve promiješajte.
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite mascarpone, vrhnje za šlag (hladno), šećer i aromu vanilije. Miksajte dok vam krema ne postane srednje čvrsta (treba biti čvrsta, ali ne kao kad tučete vrhnje za šlag).
- Kremi postepeno dodajte pire od jagoda i sve dobro sjedinite špatulom.
- Mousse od jagoda stavite na podlogu od keksa i poravnajte površinu.
- Spremite u zamrzivač dok ne pripremite žele od jagoda.
ŽELE OD JAGODA
- Želatini dodajte 5 žlica hladne vode i ostavite po strani da nabubri, dovoljno je 10 minuta.
- Za to vrijeme usitnite jagode u pire koristeći blender ili sjeckalicu. Procijedite ih kroz sito kako bi dobili čisti sok.
- Želatini dodajte 1/4 procijeđenog pirea i šećer. Ugrijte u mikrovalnoj ili na pari toliko da se želatina rastopi.
- Sada umiješajte i ostatak jagoda.
- Sve prelijte preko torte i spremite u hladnjak preko noći kako bi se mousse i žele stisli.
- Prije posluživanja maknite obruč od kalupa i ukrasite tortu po želji.
Dobar tek!
Tekst & foto: Bake me by Nina