

Ušli smo u božićni tjedan i pripreme za najljepše doba u godini već su krenule. Ako još uvijek niste sigurni koje ćete slastice pripremati dopustite nama da vam damo inspiraciju. Naša poznata food blogerica Janjolinka podijelia je s nama recept za makovnjaču i orehnjaču koje su neizostavne na blagdanskim stolovima diljem Hrvatske.
Makovnjača i orehnjača – gibanica

Sastojci za tijesto:
- 650 g oštrog brašna
- 1 svježi kvasac
- 2,5 dcl mlijeka
- 1 dcl ulja
- 60 g šećera
- prstohvat soli
- 2 žumanjka (2 bjelanjka čuvajte za nadjev)
- 1 cijelo jaje
- korica limuna
Postupak:
Sve sastojke dobro izmiješati mikserom pomoću nastavka za tijesto. Stavite tijesto na toplo da se diže. Pomiješajte pa ponovite to isto barem dva puta dok se volumen ne udvostruči:
- stavite dizati tijesto
- promiješajte
- opet stavite dizati tijesto dok se ne udvostruči
- promiješajte zadnji put

Tijesto podijelite na dva dijela. Premažite na njega nadjev.
Kad ste premazali nadjev, zarolajte gibanicu i stavite u pleh da se opet diže dok se ne udvostruči.


Prije pečenja čačkalicom probosti cijelu gibanicu do dna protvana na nekoliko mjesta i premazati razmućenim jajetom u koji smo stavili prstohvat soli. Kad se udvostruči volumen stavite je peći 1 sat na 150°C.


Kada je gibanica pečena, ostavite ju u plehu desetak minuta pa je onda preokrenite na drugu stranu i pustite da se tako ohladi do kraja. Tako vam se neće dići tijesto i odvojiti od nadjeva. Preokrenite je tako da stavite na pleh s gibanicom dasku ili pladanj s papirnatim ručnikom (kao na slici).
Sastojci za nadjev od oraha (za 1 štrucu):
- cca 300 g mljevenih oraha ili lješnjaka
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1,5 dcl mlijeka (ili malo više po potrebi)
- korica i sok limuna
- malo ruma
- snijeg bjelanjka (odvojite si pola za drugu štrucu)
Postupak:


Orahe (ili lješnjake), šećer i vanilin šećer pomiješati i preliti vrućim mlijekom, ako vam izgleda suho, možete dodati i više mlijeka od 1,5 dcl. U tu smjesu dodajte koricu i sok limuna, rum i bjelanjke koje ste istukli u snijeg.
Sastojci za nadjev od maka za 1 štrucu:
- 300 g maka
- 5 žlica šećera
- vanilin šećer
- 1,5 dcl mlijeka
- korica i sok limuna
- snijeg od bjelanjaka
- rum
- 1 – 2 žlice pekmeza od šljiva
- 1 naribana jabuka
Postupak je isti kao i kod nadjeva od oraha.
Recept nam donosi Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Janjolinka