Janjolinka: Makovnjača i orehnjača po najboljem receptu – iz bakine kuharice

Janjolinka: Makovnjača i orehnjača po najboljem receptu – iz bakine kuharice

Ušli smo u božićni tjedan i pripreme za najljepše doba u godini već su krenule. Ako još uvijek niste sigurni koje ćete slastice pripremati dopustite nama da vam damo inspiraciju. Naša poznata food blogerica Janjolinka podijelia je s nama recept za makovnjaču i orehnjaču koje su neizostavne na blagdanskim stolovima diljem Hrvatske.

Makovnjača i orehnjača – gibanica

Sastojci za tijesto:

  • 650 g oštrog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 1 dcl ulja
  • 60 g šećera
  • prstohvat soli
  • 2 žumanjka (2 bjelanjka čuvajte za nadjev)
  • 1 cijelo jaje
  • korica limuna

Postupak:

Sve sastojke dobro izmiješati mikserom pomoću nastavka za tijesto. Stavite tijesto na toplo da se diže. Pomiješajte pa ponovite to isto barem dva puta dok se volumen ne udvostruči:

  • stavite dizati tijesto
  • promiješajte
  • opet stavite dizati tijesto dok se ne udvostruči
  • promiješajte zadnji put

Tijesto podijelite na dva dijela. Premažite na njega nadjev.

Kad ste premazali nadjev, zarolajte gibanicu i stavite u pleh da se opet diže dok se ne udvostruči.

Prije pečenja čačkalicom probosti cijelu gibanicu do dna protvana na nekoliko mjesta i premazati razmućenim jajetom u koji smo stavili prstohvat soli. Kad se udvostruči volumen stavite je peći 1 sat na 150°C.


Kada je gibanica pečena, ostavite ju u plehu desetak minuta pa je onda preokrenite na drugu stranu i pustite da se tako ohladi do kraja. Tako vam se neće dići tijesto i odvojiti od nadjeva. Preokrenite je tako da stavite na pleh s gibanicom dasku ili pladanj s papirnatim ručnikom (kao na slici).

Sastojci za nadjev od oraha (za 1 štrucu):

  • cca 300 g mljevenih oraha ili lješnjaka
  • 5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1,5 dcl mlijeka (ili malo više po potrebi)
  • korica i sok limuna
  • malo ruma
  • snijeg bjelanjka (odvojite si pola za drugu štrucu)

Postupak:

Orahe (ili lješnjake), šećer i vanilin šećer pomiješati i preliti vrućim mlijekom, ako vam izgleda suho, možete dodati i više mlijeka od 1,5 dcl. U tu smjesu dodajte koricu i sok limuna, rum i bjelanjke koje ste istukli u snijeg.

Sastojci za nadjev od maka za 1 štrucu:

  • 300 g maka
  • 5 žlica šećera
  • vanilin šećer
  • 1,5 dcl mlijeka
  • korica i sok limuna
  • snijeg od bjelanjaka
  • rum
  • 1 – 2 žlice pekmeza od šljiva
  • 1 naribana jabuka

Postupak je isti kao i kod nadjeva od oraha.

Recept nam donosi Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Janjolinka

Učitati još
Zatvori