Kao mala obožavala sam mramorni kolač. Bakin naravno, ona ga najbolje radi. 🙂 I jako me podsjeća na prosinac, jer bismo se uglavnom u to vrijeme okupljali. Vjerujem da ga je većina bar jednom jela. Jednostavan i takoooo dobar!
Odlučila sam, s obzirom na sve lijepe uspomene koje me za njega vežu, napraviti svoju bezglutensku verziju. Kod slastica bez glutena, kokosovo brašno je pun pogodak. Prvotna namjera je bila napraviti kuglof, ali nažalost kalup koji imam nije odgovarao. Tako su nastali muffini.
Ali vi slobodno napravite kuglof ili najobičnije mramorne kocke. U svakom slučaju mirisat će na djetinjstvo. 🙂
Sastojci za 15 muffina:
120 g kokosovog brašna
8 jaja (sobne temperature)
4 žlice meda
1 žličica praška za pecivo
140 g rastopljenog maslaca
125 g čvrstog jogurta
1 ekstrakt vanilije (2 ml)
1-2 žlice sirovog kakaa
Prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte mokre i suhe sastojke (sve osim kakaa) odvojeno, zatim ih spojite te mikserom izmiksajte. Pola smjese odvojite, sada joj dodajte 1-2 žlice kakaa te izmiksajte. Svaku košaricu za muffine napunite sa 1 velikom žlicom svijetle i tamne smjese. Pecite 20-ak minuta. Po želji ih prelijte otopljenom, tamnom čokoladom ili smjesom sirovog kakaa, kokosovog ulja i meda.
Uživajte! 🙂