Toffifee torta! Totalno fina, prava šećerna bomba i ovom čokoladom, karamelom i prženim lješnjacima je baš nekako zimska. Ako volite Toffifee karamele obavezno probajte. Ipak početak zahtjeva slatko!
Sastojci za biskvit (za kalup 20 – 22 cm):
- 100 g maslaca (sobne temperature)
- 160 g šećera
- Vanilija ili vanili šećer
- 180 g glatkog brašna
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 40 g kakaa + nekoliko žlica mlake vode
- 3 – 4 žlice vode
Postupak za biskvit:
Pećnicu zagrijati na 180.
Maslac razradite sa šećerom i vanilijom. Dodajte im jaja i dobro povežite. Umiješajte brašno i sol. Na kraju svemu dodajte kakao, koji ste prethodno rastopili u mlakoj vodi – u smjesu rjeđu od paste, dobro pomiješajte. I dodajte još nekoliko žlica vode.
Smjesu rasporedite po namašćenom kalupu i pecite 20 minuta. Provjerite! Trebala bi biti malo “spužvasta” hlađenjem će se stisnuti.
Sastojci za karmelu:
- 200 g kristal šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
- 40 g maslaca
Postupak za karamelu:
Šećer otopite u tavi dok ne dobije zlatnu boju, pazite da vam ne izgori. Dodajte vrhnje i kuhajte dalje na niskoj temperaturi, neprestano miješajući, dok se sav karamelizirani šećer ne istopi u vrhnju i dok se ne počne zgušnjavati. Na kraju umiješajte maslac.
Kad se karamel prohladi rasporedite ga po biskvitu. I ostavite da se dobro ohladi.
Sastojci za kremu:
- 200 g mliječne čokolade
- 200 g krem sira (Vivis ili sl.)
Postupak za kremu:
Čokoladu otopite na pari, kratko prohladite i dodajte joj sir. Dobro izmiješajte i ohladite.
Kremu rasporedite po karamelu i ukrasite s prženim lješnjacima.
Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Marija Laća