

U ovim vrućim ljetnim danima, neovisno o tome jesmo li još u gradu ili smo na moru, osvježenje obožavamo pronalaziti u sladoledu svih mogućih okusa i tekstura. Danas vam donosim recept za sladoled od vanilije, koji je uvijek univerzalno prihvaćen: uživamo u njemu solo ili ga poslužujemo kao dodatak drugim slasticama – štrudlama, pitama, browniejima i sličnim kolačima.
Vanilija (bazni recept):
- 200 ml mlijeka
- 3 žumanjka
- vanilija (najbolje sjemenke iz mahune, ili dvije žličice dobrog ekstrakta, ili 2 bourbon vanili šećera)
- 100 g šećera
- 1 vrhnje za šlag (500 ml)
Postupak:
U lonac stavite 50 g šećera, mlijeko i vaniliju. Stavite na vatru da zavrije. U međuvremenu žumanjcima dodajte 50 g šećera i promiješajte pjenjačom. Prije nego mlijeko zakipi lončićem izvadite malo mlijeka i dodajte žumanjcima, dobro promiješajte (tako ćemo temperirati žumanjke i spriječiti da se prekuhaju). Smanjite vatru i neprestano miješajući u mlijeko usipajte žutu smjesu. Nastavite miješati sve dok smjesa ne postane gusta i puna mjehurića. Ugasite vatru i ostavite sa strane da se do kraja ohladi. (Obavezno vrh kreme pokrijte s prozirnom folijom.) Kada je krema u potpunosti ohlađena, nastavite s daljnjom pripremom, u mikser ulijte vrhnje i krenite mutiti, postepeno dodajte žutu kremu i miksajte dok se ne pojave mjehurići i ne dobijete gustu svijetlo žutu kremu.

Kremu rasporedite u male kalupe (za oko 12 sladoleda) ili u jedan veliki.
Stavite u zamrzivač, najbolje preko noći.
I uživajte!
Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.



Foto: Marija Laća