Jesenski dani stvoreni su za kvalitetan comfort food, kao i variva koja će nas dobro zagrijati i okrijepiti u sezoni prehlada i raznih bolesti. Donosim vam recept za prefino varivo u kojem će uživati cijela obitelj i u kojem su glavne zvijezde leća, bundeva i gljive – namirnice koje smatramo kraljicama jeseni!
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 2 mrkve
- 1 paprika
- 250 g šampinjona
- 400 g hokkaido ili butternut bundeve
- 200 g zelene leće
- 250 ml pasirane rajčice
- 1 manja konzerva slanutka
- sol i papar
- 1 žličica češnjaka u prahu ili vlasca
- peršin
Priprema:
Šampinjone očistite i narežite na ploške. U većem loncu zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite šampinjone kako bi dobili lijepu boju s obje strane. Ako je potrebno napravite ovo u nekoliko tura, ali nemojte pretrpati lonac jer se šampinjoni u tom slučaju neće karamelizirati već će se kuhati. Prepržene šampinjone izvadite iz lonca i odložite ih sa strane.
U lonac u kojem ste pržili šampinjone dodajte preostalu žlicu maslinovog ulja pa na njemu pirjajte na kockice narezane luk, papriku i mrkve. Pirjajte sve dugo, često miješajući, kako bi se povrće lijepo karameliziralo i omekšalo.
Dodajte očišćenu i na kockice narezanu bundevu te kratko pirjajte, začine sa soli i paprom. Dodajte opranu leću i češnjak u prahu pa sve zalijte rajčicom i vodom da prekrije sve. Kad zakuha, promiješajte, poklopite i kuhajte 25 minuta uz lagano krčkanje. Zadnjih 5 minuta kuhanja dodajte ocijeđen i dobro opran slanutak i od prije pripremljene gljive, po potrebi dodajte još vode.
Kad je kuhano provjerite okus i ako je potrebno doradite ga solju i paprom. Kuhano varivo posipajte sjeckanim peršinom i odmah poslužite.
Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Marija Laća