Pavlova torta sa šumskim voćem
Pavlova je prava slatka šarmerica među tortama koja nas osvaja u svako doba godine. Sve kreće od dobre baze, a zatim ju možete upotpunjavati po želji i osobnim preferencijama. Ovog puta upotpunjena je svim šumskim voćem koje poželite i koje možete pronaći!
ZA KORE
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 žličica gustina
- 1 žličica alkoholnog octa
ZA KREMU
- 5 žumanjaka
- 500 ml mlijeka
- 5 žlica šećera
- 3 žlice gustina
- vanilija ili bourbon vanilin šećer
- komad maslaca (oko 50 g)
PRIPREMA
Pećnicu upalite na 130°C i ostavite da se grije. Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, tijekom miksanja postepeno dodajte šećer. Miksajte nekoliko minuta, sve dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Snijeg treba biti čvrst da ostaje na metlici miksera. Na kraju u smjesu dodajte gustin, vaniliju i ocat, te promiješajte špatulom.
Na papir za pečenje ocrtajte krug promjera 20 cm, a zatim svu smjesu prenesite u taj promjer. Smjesu špatulom oblikujte potezima odozdo prema gore, a u sredini možete ostaviti i rupu u koju ćete kasnije dodati kremu. Stavite koru u pećnicu na 1 h i 30 minuta, ne otvarajući pećnicu. Po isteku vremena ugasite pećnicu i odškrinite vrata, a koru ostavite unutra u da se skroz ohladi.
Za kremu u dublji lonac dodajte mlijeko, 3 žlice šećera i vaniliju. Stavite na vatru da zakuha. U međuvremenu žumanjke dobro promiješajte s ostatkom šećera i vanilijom u gustu smjesu. Pred zakuhavanje s malo mlijeka polijte žumanjke i dobro promiješajte. Kad je mlijeko zakuhalo, smanjite vatru i dodajte smjesu žumanjaka,te cijelo vrijeme energično miješajte kako bi izbjegli stvaranje grudica. Kad su se pojavili mjehurići sklonite s vatre i nastavite miješanje, dodajte komad maslaca izrezan na manje komadiće i dobro promiješajte. (Možete i mikserom.)
Prije upotrebe kremu dobro ohladite, prozirnom folijom ju prekrijte po samom vrhu kako se ne bi stvorila korica. Kad se krema u potpunosti ohladila dobro ju promiješajte, ako želite lakšu verziju dodajte joj oko 200 ml slatkog vrhnja i izmiješajte mikserom dok se ne ujednači. Ponovno do korištenja pokrijte prozirnom folijom.
Da biste složili Pavlovu po kori rasporedite kremu, a po kremi svježe voće po izboru. Samu koru za Pavlovu možete ispeći dan ili nekoliko dana prije. Ukrašavajte ju tek pred serviranje, ona uvijek malo potone i svježe voće već nakon nekoliko sati na njoj neće izgledati svježe, pa ako želite fascinirati goste vodite računa o tome, iako sa stajanjem će biti sve finija.
Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Marija Laća