Ove klipiće ćete apsolutno obožavati i jednostavno su savršeni. Mekani i fini, i to sa svega nekoliko sastojaka, a pašu uz sve. S njima ćete poželjeti započeti jutro ili završiti dan, uživati u njima samostalno ili ih kombinirati uz delikatese… U nastavku vam otkrivam kako napraviti ove famozne klipiće za koje svi traže recept.
Sastojci (za cca. 24 klipića):
- 1 kg glatkog brašna
- 600 ml mlijeka
- 250 ml ulja
- 1 kocka svježeg kvasca (42 g)
- + žlica brašna i šećera
- 25 g soli
- 1 jaje
- kim i krupna sol za posipanje
Priprema:
U manju zdjelicu razmrvite kvasac, dodajte mu po žlicu brašna i šećera pa prelijte s malo zagrijanog mlijeka, dobro promiješajte i ostavite da se diže.
Brašno prosijte i dodajte sol, ulje, dignuti kvasac i ostatak mlakog mlijeka, te zamijesite mekano tijesto.
Tijesto mijesite duže kako bi bilo skroz mekano i rahlo, a onda ga na toplom ostavite da se diže, oko sat i pol.
Kada je tijesto dignuto od njega napravite oko 24 loptice, pokrijte ih krpom pa jednu po jednu krenite razvaljavati u dugi oval, dug otprilike 20 cm.
Tijesto zamatajte od gore prema dolje i usput ga prilikom motanja lagano rastežite.
Pazeći na razmak, klipiće složite u plehove obložene papirom za pečenje i pokrivene krpom ostavite da se dižu 30 – 60 min. (Po plehu slažite oko 8 klipića.)
Prije pečenja premažite ih jajem koje ste razradili s malo ulja i pospite s kimom i krupnom soli.
Pecite ih na 220°C 10 do 12 minuta.
Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Hungry Mile