Postoje ti neki okusi i mirisi koji nas asociraju na određeno doba u godini. Zimu, a pogotovo blagdansko razdoblje, tako povezujemo s mirisom najfinijih božićnih začina od kojih je najzastupljeniji i najprepoznatljiviji cimet.
Za vas sam zato pripremio cimet rolice, koje su omiljena poslastica u Skandinaviji i garantiram vam da ćete uz ovaj recept napraviti popularne rolice koje će biti za prste polizati.
Sastojci:
Tijesto:
- 600 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1 bourbon vanilin šećer
- 1 vrećica suhog kvasca + žlica brašna i šećera
- 1 žličica soli
- korica naranče ili limuna
- 125 g maslaca
- 200 ml mlakog mlijeka
- 2 jaja
Nadjev:
- 100 g šećera
- 2 žlice cimeta
- 120 g maslaca (sobne temperature)
- po želji možete dodati i malo kardamoma
Postupak:
1. U zdjelicu stavite kvasac, žličicu šećera, žličicu brašna i malo toplog mlijeka, dobro promiješajte te ostavite na toplom da se kvasac diže.
2. U duboku zdjelu prosijte ostatak brašna. Dodajte šećer, vanilin šećer, sol, koricu naranče i sjeckani maslac pa rukama utrljajte maslac dok ne dobijete pjeskastu smjesu. Dodajte uzdigli kvasac, razmućena jaja i ostatak mlakog mlijeka pa umijesite glatko i podatno tijesto.
3. Od tijesta oblikujte kuglu, stavite ju u zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se diže na toplom 60 – 90 minuta, ili dok ne udvostruči volumen.
4. Dok se tijesto diže pripremite nadjev. U zdjelici pomiješajte šećer i cimet, te dodajte sjeckani maslac, ako nije mekan – pričekajte, sve sastojke ravnomjerno povežite u smjesu nalik na pastu.
5. Uzdiglo tijesto uz dodatak brašna razvaljajte u kvadrat. Tijesto ravnomjerno premažite pastom od maslaca i zarolajte.
6. Roladu narežite na šnite debljine dva prsta. Uz razmake ih složite u pleh obložen papirom za pečenje. (Koristite dva pleha.) Pustite rolice da se dižu još 20 minuta, a u međuvremenu zagrijte pećnicu.
7. Rolice prvo pecite 10 minuta na 200 stupnjeva, onda još 5 – 10 minuta na 180 stupnjeva.
Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Hungry Mile