Vjerojatno će vam biti poznato kada vidite fotografije ili ste bar jednom do sada na Instagramu naišli na pečeno povrće rezano na tanke ploške, ali niste znali da se radi o hasselback tehnici rezanja.
Jedna od najpoznatijih namirnica na koju se primjenjuje spomenuta tehnika je krumpir, ali zapravo je možete primijeniti i na mrkvu, ciklu, čak i jabuku ili neko drugo korjenasto povrće.
Sigurno se pitate zbog čega biste trošili svoje vrijeme režući krumpir na tanke ploške? Ovom tehnikom povrće ostane hrskavo na površini kao čips, a unutra ostane kao da je kuhano. Predivno! Dobijete predivnu teksturu namirnice.
Zanemarite činjenicu da sam ja koristila plavi krumpir, zamislila sam da će na slikama izgledati puno ljepše. Koristite običan krumpir, bitno je samo da su svi približno jednake veličine i neka budu manji jer se dosta dugo peku.
Sastojci:
Krumpir
Maslinovo ulje
Himalajska sol
Krupni crni papar
Dimljena paprika
Vlasac
Orasi (grupo narezani i tostirani)
Priprema:
Krumpir operite i posušite. Položite ga na dvije drvene žlice kako ne bi dodirivao podlogu te ga vrlo oštrim nožem režite na ploške, otprilike 2/3 njegove dubine. Nauljite ga maslinovim uljem. Zatim u posebnoj zdjelici pomiješajte sol, papar, papriku i maslinovo ulje. Krumpir stavite u pleh za pečenje, narezana strana mora biti okrenuta prema gore, te ga prelijte pomiješanim začinima.
Pecite ga do 45 minuta na 200 stupnjeva. Prije posluživanja pospite ga orasima i vlascem te s još nekoliko kapi maslinovog ulja.
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! ?