Kriška i po složila je dvije fantastične zimske salate s ekološkim lokalnim namirnicama s Malog placa koje možete pripremiti brzo i jednostavno, a koje izgledaju, ukratko, wow!
Recepti su temeljeni na sezonskim namirnicama, a sve što vam treba za Zimsku salatu #1 su kovrčavi kelj, batat i naranča, par začina, konopljine sjemenke za umak i klice za kraj. U Zimskoj salati #2, koju je Kriška i po simpatično nazvala “Našla sam na Malom placu” zdjela, uz toskanski kelj, prokulice i ječam, kako biste zaokružiti cijelu priču možete dodati i fermentirano povrće i super umak koji sjajno kombinira mediteranske i azijske okuse.
Ekološke i biodinamičke proizvode 20-ak različitih OPG-ova iz cijele Hrvatske koje okuplja Mali plac možete svaki tjedan naručiti od subote do utorka na linku www.dodoma.maliplac.org.
Zimska salata #1
Sastojci:
- 4 velika lista kovrčavog kelja
- 1 manji batat
- 1 velika naranča
- 1 šaka klica po izboru
- 1 grejp ili još jedna naranča
- 2 jušne žlice jabučnog octa
- 1-2 prstohvata himalajske soli
- Komadić svježeg đumbira
- 1 prstohvat crnog papra
- 3 jušne žlice tahinija
- 3 jušne žlice oljuštenih sjemenki konoplje
Postupak:
Ispecite batat u pećnici, ogulite ga i narežite. Kovrčavi kelj je odličan sirov, pa ga ja za salate ne kuham. Narežite kelj i grejp. Za umak pomiješajte tahini, sjemenke konoplje, đumbir, sol, papar, ocat, naribanu koru naranče i iscijeđeni sok naranče. Izblendajte u blenderu kako biste dobili potpuno glatku teksturu. Za nešto rjeđi dresing možete dodati i malo vode dok blendate.
Pomiješajte narezani kelj, batat, klice i grejp, te prelijte umakom. Ako želite postići nešto dublji okus i učiniti kelj malo mekšim, možete prvo rukama “umasirati” umak u narezani kelj, a zatim složiti ostatak salate.
Zimska salata #2
Sastojci: (za 2 osobe)
- 1/2 šalice ječma ili ječmene kaše
- 1/2 kg prokulica
- 6 velikih listova crnog toskanskog kelja
- fermentirano povrće po želji
- 3 šake svježeg mladog zelenja*
- 2 jušne žlice miso paste
- 2 jušne žlice soja sosa
- 2 jušne žlice maslaca od kikirikija
- 1 limun**
- 4 jušne žlice jabučnog octa
- 7-8 datulja***
- 5-7 jušnih žlica vode (ili po potrebi)
*ja sam koristila matovilac, ali može i neko drugo mekano lisnato povrće
**upotrijebiti i sok i naribanu koricu
***koristila sam bam varijetet koji je nešto sitniji; ako koristite medjool, bit će dovoljno 5 komada
Postupak:
Skuhajte ječam u jednoj i pol šalici vode. Kratko skuhajte narezani kelj na pari ili u kipućoj vodi (meni je minuta kuhanja dovoljna, ali slobodno prilagodite ukusu). Prokulice prerežite po dužini na pola i kratko zapecite na tavi koju ste tanko premazali kokosovim uljem.
Za umak izblendajte miso, shoyu, maslac od kikirikija, naribanu koricu i sok limuna, ocat, datulje i dovoljno vode kako biste dobili potpuno glatku teksturu. Složite svježe lisnato povrće na dno zdjele, i na njega stavite ječam, prokulice i kelj. Prelijte umakom i servirajte.
Foto: Kriška i po