Iako već hrlimo ususret kuhanom vinu i kolačima, nema razloga da se u jutarnjoj rutini ne posvetimo unosu dodatnih vitamina i minerala. Zeleni smoothie nije samo popularni zdravi napitak, već uistinu dobar način za konzumiranje većih količina svježeg voća i povrća.
Za ovaj smoothie sam koristila kovrčavi kelj, koji nije onaj kelj što ga znate iz maminih i bakinih čušpajza. “Kovrčavi kelj” je tamniji bojom i zapravo je sličniji raštici, kako izgledom, tako i okusom, nego kelju koji je kod nas uobičajen. Tako da za slučaj da ne možete nabaviti kovrčavi kelj, u ovom receptu možete slobodno umjesto njega koristiti raštiku, blitvu ili špinat.
Iako će smoothie sam po sebi biti odlična nutritivna bomba, dodaci koje predlažem za serviranje nisu tu samo zbog estetike, već i da obrok učine ukusnijim i kompletnijim. Zato, poigrajte se sa dodacima po želji – to mogu biti sjemenke za dodatne masnoće i proteine, svježe ili suho voće, granole, ekspandirane žitarice… Ono što volite i imate pri ruci. Živjeli 🙂
Zeleni smoothie s ‘keljom’
za 2 velike porcije smoothieja
Vrijeme pripreme: 5 min
Sastojci:
- 3 šalice (750ml) opranog kovrčavog kelja, očišćenog (od srednje žile) i natrganog na manje komade
- 2 manje zrele banane, natrgane na komade
- 1 jabuka, narezana (na komade veličine slične kao banana)
- 2 svježe datulje
- 1/2 limuna, sok
- komad svježeg đumbira, dužine 2cm
- 200-300ml vode (ovisno o željenoj gustoći)
- dodaci po želji: borovnice, zrna nara, oljuštene sjemenke konoplje, ribani kokos
Postupak:
Sve sastojke ubacite u blender, dodajte vodu i blendajte 15 sekundi ili više ako je potrebno, dok smoothie ne postane kremast i glatki.
Ulijte smoothie u zdjelice i obogatite dodacima po želji.
Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Iva Savić