Palačinke u različitim varijantama popularne su u cijelom svijetu. Možete ih jesti sa slanim ili slatkim dodacima, punjenjima i preljevima, odličan su izbor za doručak ili brunch, a njima se volimo zasladiti i nakon ručka, odnosno večere. Preklopljene, zamotane, američke, japanske, danske – volimo ih u svim verzijama.
Ukoliko ste se baš danas poželjeli zasladiti palačinkama, Journalova gastro blogerica Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe donosi svoj recept za zapečene palačinke sa sirom i višnjama. Jednostavne su za pripremiti i vrlo ukusne.
Sastojci za 8 palačinki:
Sastojci za kremu:
- 250 g sira mascarponea
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- višnje
Sastojci za preljev:
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- 2 dl mlijeka
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 1 žličica arome vanilije
- 2 žlice šećera u prahu
Postupak:
Za kremu, sve sastojke sjediniti i premazati palačinke. Složiti višnje. Palačinke uviti kao sarmice i složiti u pekač.
Za preljev, navedene sastojke umiješati pjenjačom, preliti palačinke i peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta.
Kad su gotove, palačinke posuti šećerom u prahu i poslužiti.
*Recept nam donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Mirjana Šmit