Iako po temperaturama ljeto još uvijek traje (makar u Dalmaciji), ja sam se već zaželjela mirisa jeseni pa sam pripremila kolač sa šljivama i cimetom koji priziva hladnije dane. Prhko tijesto koje se topi u ustima svakim grizom, sočne šljive i neodoljivi miris cimeta super su uvertira u godišnje doba koje nam slijedi!
Sastojci:
- 190 g brašna
- 30 g šećera
- 2 vanilin šećera
- Prstohvat soli
- Korica limuna
- 120 g maslaca
- 2 jaja
- 10-ak šljiva
- Šećer
- Cimet
- Listići badema
Priprema:
- Pomiješajte brašno, šećere, sol i limunovu koricu pa im dodajte narezani maslac i rukama razmrvite smjesu.
- Dodajte jedno jaje pa umijesite glatko tijesto i ostavite ga u hladnjaku 30 minuta.
- Tijesto razvaljajte u obliku kruga pa po sredini poslažite narezne šljive i pospite ih mješavinom cimeta i šećera.
- Rubove tijesta preklopite i premažite razmućenim jajetom pa pospite listićima badema.
- Pecite na 180 stupnjeva cca 25 minuta.
Savjeti:
- Ako vam je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna, a ako se ne može povezati, dodajte malo hladne vode.
- Tijesto nemojte previše mijesiti da ne bi bilo žilavo, tek toliko da se sastojci sjedine i da bude glatko.
- Rubove tijesta osim listićima badema možete dodatno posuti šećerom.
- Kolač možete poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Bruna Vučak