Iako su jaja ne samo gastronomski, već i zbog svoje simbolike – plodnosti i ponovnog rađanja života – glavni motiv Uskrsa, mnogo je onih koji iz najrazličitijih razloga ne smiju ili ne žele konzumirati jaja. Za sve vas koji volite jaja, a iz bilo kojeg razloga ih ne konzumirate, danas donosim recept za ‘omlet’ bez jaja.
Ovako pripremljen omlet i vizualno donekle podsjeća na pravi, a što se okusa i mirisa tiče, njega duguje crnoj soli (kala namak). Osobno ne koristim crnu sol u pripremi veganskog omleta jer mi se ne sviđa taj miris, ali morate probati da biste znali sviđa li se vama ili ne. U svakom slučaju, bez te soli dobit ćete nešto što izgledom i samom teksturom podsjeća na ‘pravi’ omlet, ali nećete dobiti okus jaja.
Omlet sam radila s mladim lukom jer mi je takav najdraži, ali vi slobodno u njega možete staviti drugo povrće – crveni luk, rajčicu, papriku, špinat, gljive… sve što volite.
Kako bi ovaj obični omlet izgledao ipak malo svečanije, i cijelo jelo dobilo jedan poseban štih, poslužila sam ga uz gremolatu od pistacija. Klasična gremolata sadrži peršin, limun i češnjak i fantastičan je dodatak jelima uz koji njihov finalni okus dobiva posebnu svježinu. Ali, u ovoj izvedbi sam izostavila češnjak i koristila pistacije, kako bi sve zajedno bilo laganije i svježije.
Veganski omlet s mladim lukom i gremolata od pistacija
Recept je veganski i bez glutena. Navedene količine su za 4 tanja omleta
Sastojci:
(napomena: “šalica” u receptu odgovara mjeri američkog “cup”, odnosno 240ml)
Za omlete:
- 2 mlada luka
- 1 1/4 šalice (150g) slanutkovog brašna
- 1 puna žlica (15 g) rižinog brašna*
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice limunovog soka
- dimljena paprika, kurkuma, sol i papar po ukusu
- (opciono: ½ žličice ili više, crne soli – kala namak)
- 1 žlica maslinovog ulja (u smjesu) + 1-2 žlice za pečenje omleta
- 3/4 šalice (180ml) vode
- 1/3 šalice (80ml) biljnog mlijeka (sojino, po mogućnosti)
Za gremolatu:
- ¼ šalice tostiranih neslanih pistacija**
- ¼ šalice lista peršina
- korica ½ limuna
Za posluživanje:
- rikola ili druga salata, rotkvice, mladi luk
- jogurt po želji (ja sam koristila sojin)
Napomene: * ako vam ne smeta gluten, umjesto rižinog brašna možete koristiti obično bijelo (pšenično ili pirovo) brašno
** ako vam neslane pistacije nisu dostupne, možete ih zamijeniti s pinjolima ili bademima
Priprema:
- Nasjeckajte mladi luk.
- U zdjeli dobro izmiješajte sve ostale sastojke za omlet, tako da vam ne ostanu grudice od brašna. Za najbolji rezultat koristite pjenjaču.
- Dodajte malo maslinovog ulja u neprijanjajuću tavu i dio nasjeckanog luka pa ga kratko popržite. Kad se dobro zagrije ulijte 1/4 smjese za omlet.
- Pecite omlet oko 3-4 minute na srednje jakoj vatri, okrenite kao palačinku i pecite još 2 do 3 minute s druge strane.
- Isto učinite s ostatkom mladog luka i smjese. Ovisno o promjeru tave, dobit ćete 3-4 omleta.
- Za gremolatu sve sastojke ubacite u sjeckalicu i kratko smiksajte do grublje mrvičaste teksture.
- Omlet poslužite presavinut na pola, pa poslužite uz sojin (ili drugi po želji) jogurt i gremolatu, rikolu, rotkvice i mladi luk.
Sretan Uskrs!
Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Iva Savić