Hungry Mile: Uskrsni tart od malina i bijele čokolade

Hungry Mile: Uskrsni tart od
malina i bijele čokolade

Uskrs nam je jako blizu, a ideja za slastice za cijelu obitelj niti ove godine ne nedostaje. Na ovogodišnjem uskrsnom stolu kod nas će se naći ovaj predivan tart od malina i bijele čokolade kojem nitko neće moći odoljeti. Nježan je i lagan, a kombinacija malina i bijele čokolade je jednostavno savršena! Uz sve to, toliko je lijep da će vaš blagdanski stol zaista zablistati.

Sastojci:

Tijesto:

  • 250 g brašna (pola oštro – pola glatko)
  • 125 g maslaca 
  • 2 žlice šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica limuna

Preljev:

  • 250 g smrznutih malina
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice vode
  • 1 žlica gustina + 2 žlice vode

-po želji dodajte začine: cimet, tonku, vaniliju, limun koricu

Krema:

  • 200 g bijele čokolade
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 250 g krem sira (ili mascarpone-a)

Priprema:

Brašno, sol, šećere i koricu limuna pomiješajte – njima dodajte hladan maslac narezan na kockice. Utrljajte brzo nalik na mrvice kruha. Tome dodajte jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povežite, ako nije kompaktno do kraja dodajte malo hladne vode. Dobro povezano tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, razvaljajte u oblik kalupa računajući bočne stranice. 

Tijesto prebacite u kalup koji ste prethodno dobro premazali maslacem i posuli brašnom, višak brašna otresite. Donji dio tijesta izbockajte vilicom. Postavite masni papir i neki teret poput graha. (Teret ima ulogu da se tijesto ne diže prilikom pečenja.) Tijesto za tart pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta. Mora biti keksasto.

Preljev: U lonac dodajte smrznute maline, šećer i 4 žlice vode. Kuhajte na srednjoj temperaturi dok se maline ne raspadnu. Dodajte začine po želji. Posebno pomiješajte gustin s vodom, pa ga dodajte u maline i nastavite kuhati. Tako vrući preljev odmah rasporedite preko pečenog tijesta.

Krema: U manjem lončiću zagrijte vrhnje do vrenja pa mu dodajte razlomljenu bijelu čokoladu. Pjenjačom sve dobro povežite, dok se sva čokolada ne otopi i ne dobijte glatku kremu. Ostavite da se malo prohladi, a u međuvremenu izradite sirni namaz. Dodajte mu prohlađenu smjesu od čokolade i vrhnja, pa sve sjedinite. Kremu rasporedite preko preljeva s malinama. Prije posluživanja dobro prohladite.

Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Marija Laća

Učitati još
Zatvori