Najslađi i najdraži keksići u uskrsnom ruhu su mi jedni od omiljenih uskrsnih recepata. Možete ih raditi i s tamnom čokoladom, ali uz čokoladna M&M jaja, bijela čokolada se savršeno uklopila. Kod ovih keksića je važno da otopite maslac te da ga prohladite. Maslac možete i duže kuhati kako bi postao smećkast, to će još više produbiti okus keksićima. Za njihovu izradu možete koristiti mikser, ali i pjenjaču.
Najvažnija stvar, koju nikako nemojte propustiti je hlađenje keksića. Kad vam je smjesa gotova, odmah odvojite loptice za keksiće, ali ih prije ohladite. Ja ih stavljam na najmanje 30 minuta u hladnjak, ali ih znam ostaviti i sat vremena. Ako želite lijepe, okrugle keksiće jednake veličine tada će vam poslužiti jedan trik napisan u samoj pripremi.
Choc chip keksići s uskrsnim m&m jajima i bijelom čokoladom
Sastojci:
(Za 18 keksića)
- 225 g maslaca, otopljen
- 150 g svijetlo smeđi šećer
- 150 g šećer
- 2 velika jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 320 g glatkog brašna
- pola žličice praška za pecivo
- 3/4 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 60 g bijele čokolade, grubo rezane
- 160 g M&M uskrsnih čokoladnih jaja, grubo sjeckani i cijeli komadi
Priprema:
- Maslac otopite te ga stavite po strani da se prohladi.
- Jaja, svijetlo tamni šećer i šećer stavite u posudu te ih pjenjačom povežite. Dodajte ekstrakt vanilije te pjenjačom sve pomiješajte. Možete koristiti i mikser. Sada dodajte otopljeni i prohlađeni maslac te sve ponovo kratko povežite pjenjačom ili mikserom.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu te ih dodajte smjesi s jajima.
- Na kraju umiješajte grubo rezanu bijelu čokoladu i M&M čokoladna jaja.
- Pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Žlicom za sladoled ili običnom žlicom vadite tijesto (jedna žlica za sladoled ili dvije obične po keksiću) te stavite hrpice tijesta na lim. Sada ne morate raditi razmak niti paziti na izgled keksića jer idu na hlađenje. Spremite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. pripremite tri lima za pečenje te svaki lim obložite papirom za pečenje.
- Izvadite hladne kuglice tijesta te postavite najviše 6 na jedan lim radeći razmak. Ostalo tijesto ostavite u hladnjaku da se hladi i dalje.
- Pecite 12-15 minuta, odnosno dok vam rubovi keksića ne krenu poprimati zlatnu boju. Unutrašnjost keksića će biti mekana, ali će vam se hlađenjem stisnuti.
- Nakon prve ture na jednak način ispecite i preostale dvije ture keksića. Kada izvadite 6 keksića na lim preostalo tijesto spremite u hladnjak.
- Oko ispečenog keksića stavite okrugli kalup ili rub čaše (veći od samog keksića) te ga vrtite u krug oko keksića. Ovako će rubovi tek pečenog keksića dotaknuti okrugle rubove te ćete dobiti idealno okrugle keksiće. <ostavite da se ohlade pa ih potom poslužite.
- Spremite u zatvorenu posudu za kekse. Ovako spremljeni ostat će svježi i do 10 dana.
Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Nina Mrvica