Uskrsna pletenica je totalni klasik. Kod mene doma se jede tjedan prije i obevezno još dugo nakon Uskrsa, i to za doručak, ručak i večeru. Sigurna sam da ju većina vas zna i voli u slatkoj varijanti s raznim džemovima – i ja, ali odlična mi je ova slatka pletenica u kombinaciji s veganskim maslacem i ljutim hrenom.
To mi je zapravo najdraža kombinacija i voljela bih da i vi ovoj varijanti ovog Uskrsa date šansu. Svakako mi javite 🙂
Sastojci:
- 1/2 kocke svježeg kvasca
- 100 ml mlake vode
- 100 g šećera
- 100 ml sojinog mlijeka
- 100 g margarina
- 500 g glatkog brašna
- prstohvat soli
Za premazivanje:
- 1 žlica sojinog mlijeka
- 1 žličica agavinog sirupa
- 1 žličica ulja
Postupak:
Prvo pomiješajte mlaku vodu i šećer. Dodajte kvasac i otopite ga. U malom lončiću zagrijte mlijeko i margarin dok se margarin ne rastopi. Pomiješajte sve sastojke.
Izradite tijesto rukama ili u mikseru i napravite kuglu. Pustite tijesto da se diže sat vremena.
Dignuto tijesto premijesite i prepolovite u dva jednaka dijela. Od svakog komada tijesta sada napravite trake dužine oko 50 centimetara i ispletite pletenicu.
Pustite pletenicu da se odmara još 20-ak minuta, a u međuvremenu upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Prije pečenja pletenicu premažite smjesom za premazivanje i ako želite, posipajte termostabilni šećer po njoj.
Pletenicu pecite 20 minuta pa upalite vrući zrak i pecite još 5-10 minuta.
Recept nam donosi Marie Wasler. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Marie Wasler