Marie Wasler: Slatka uskrsna pletenica za blagdanski stol

Marie Wasler: Slatka uskrsna
pletenica za blagdanski stol

Uskrsna pletenica je totalni klasik. Kod mene doma se jede tjedan prije i obevezno još dugo nakon Uskrsa, i to za doručak, ručak i večeru. Sigurna sam da ju većina vas zna i voli u slatkoj varijanti s raznim džemovima – i ja, ali odlična mi je ova slatka pletenica u kombinaciji s veganskim maslacem i ljutim hrenom.

To mi je zapravo najdraža kombinacija i voljela bih da i vi ovoj varijanti ovog Uskrsa date šansu. Svakako mi javite 🙂

Sastojci:

  • 1/2 kocke svježeg kvasca
  • 100 ml mlake vode
  • 100 g šećera
  • 100 ml sojinog mlijeka
  • 100 g margarina
  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli

Za premazivanje: 

  • 1 žlica sojinog mlijeka
  • 1 žličica agavinog sirupa
  • 1 žličica ulja

Postupak:

Prvo pomiješajte mlaku vodu i šećer. Dodajte kvasac i otopite ga. U malom lončiću zagrijte mlijeko i margarin dok se margarin ne rastopi. Pomiješajte sve sastojke.

Izradite tijesto rukama ili u mikseru i napravite kuglu. Pustite tijesto da se diže sat vremena. 

Dignuto tijesto premijesite i prepolovite u dva jednaka dijela. Od svakog komada tijesta sada napravite trake dužine oko 50 centimetara i ispletite pletenicu. 

Pustite pletenicu da se odmara još 20-ak minuta, a u međuvremenu upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Prije pečenja pletenicu premažite smjesom za premazivanje i ako želite, posipajte termostabilni šećer po njoj. 

Pletenicu pecite 20 minuta pa upalite vrući zrak i pecite još 5-10 minuta. 

Recept nam donosi Marie Wasler. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu Instagram profilu.

Foto: Marie Wasler

Učitati još
Zatvori