Baš kao što kaže poznata dječja brojalica, kruška, jabuka i šljiva su sinonim jeseni. Odličan su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana te sadrže jako malo zasićenih masti i kolesterola. Ako kod kuće imate vrt, sigurno u njemu imate zasađenu barem jednu od spomenutih voćki. Kad su ubrane direktno sa stabla su najslađe i najukusnije.
Osim što ih obožavamo jesti svježe, volimo ih i u raznim desertima kao što su pite, štrudle, galette i kolači. Journal gastro blogerica Tonka Radić Čobanov danas nam tako donosi recept za tortu s kruškama koja će vas osvojiti na prvi griz!
“Ovog puta vam donosim tortu od kruške s čokoladnim prhkim tijestom i kremom od kiselog vrhnja. Ako ne volite kruške, slobodno ih možete zamijeniti jabukama. Koristila sam kalup za torte od 24 cm.”
Sastojci:
Za tijesto:
- 220 g glatkog brašna
- 50 g tamnog kakaa
- 150 g maslaca sobne temperature
- 80 g šećera u prahu
- 1 prstohvat soli
- 1 jaje
Za nadjev:
- 500 g krušaka
- 400 g kiselog vrhnja
- 200 ml vrhnja za šlag
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 50 gr gustina
- Bademi, lješnjaci za posip
Postupak:
Za tijesto: Sve sastojke stavite u zdjelu pa rukom ili mikserom zamutite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1h.
Za nadjev: Kruške operite, ogulite pa prerežite po pola. Izvadite sredinu i onda ih još izrežite po pola, znači na 4 dijela, ako su veće možete i na više dijelova.
Kratko miksajte jaja i šećer. Dodajte kiselo vrhnje, vrhnje za šlag i gustin. Miksajte dok vam se sve ne poveže.
Izvadite prhko tijesto iz hladnjaka. Razvaljajte u krug na pobrašnjenoj površini. Obložite kalup za tijesto s pek papirom. Stavite tijesto i napravite rub od tijesta visine oko 5 cm prema gore.
Kruške rasporedite po tijestu i prelijte nadjevom od kiselog vrhnja. Na vrh stavite mljevene bademe ili lješnjake. Možete i listiće badema.
Pecite 50-ak minuta na 180 stupnjeva. Gotov kolač možete jesti topao uz kuglicu sladoleda. Ili pustite da se ohladi pa s njim u hladnjak.
Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Tonka Radić Čobanov