Ova efektna torta od palačinki super je ideja za impresionirati goste, a priprema je vrlo jednostavna. Ispecite svoje omiljene palačinke, pripazite da su sve iste veličine, namažite ih prema ukusu i slažite jednu na drugu. Na vrh dodajte još malo šlaga i svježeg voća. Garantiram da će svi biti oduševljeni 🙂
Imajte na umu da je ovo recept za prilično puno palačinki (oko 20 komada), ako želite raditi manje palačinke ili nižu tortu, onda prepolovite recept za palačinke.
Torta od palačinki s jagodama i šlagom od kokosa
Sastojci za palačinke:
- 4 šalice bijelog pirovog brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 6 šalica biljnog mlijeka od zobi, badema, soje… (može i pola voda, pola mlijeko)
- 2 žličice jabučnog octa
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Sastojci za brzi džem od jagoda:
- 3 šalice narezanih jagoda
- 1 +1/4 šalice vode
- 3 žlice chia sjemenki
- 1 žlica kokosovog šećera
Sastojci za šlag od kokosa:
- 2 konzerve kokosovog mlijeka (staviti u hladnjak preko noći)
Priprema:
- Pomiješati sve sastojke za palačinke, po potrebi dodati još tekućine. Peći u zagrijanoj i lagano nauljenoj tavi, kao klasične palačinke. Kada ispečete palačinku, položiti je na tanjur i pokriti papirnatim ubrusom. Ponoviti sve dok ne potrošite smjesu.
- Jagode, vodu i šećer skuhati sve dok jagode ne omekšaju i počnu se raspadati. Gnječilicom ih dodatno izgnječiti, dodati chia sjemenke i pomiješati. Zagasiti vatru, pustiti da odstoji minimalno pola sata te povremeno pomiješati.
- Izvaditi kruti dio iz konzerve kokosovog mlijeka u zdjelu, izmiksati nekoliko trenutaka ručnim mikserom i staviti u hladnjak da se stisne.
- Premazati palačinku prvo žlicom šlaga, zatim dodati žlicu ohlađenog džema i slagati jednu na drugu dok sve ne iskoristite. Ukrasiti na vrhu ostatkom šlaga i dodati još svježih jagoda. Ako ne servirate odmah, držati u hladnjaku.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Doris Valković