Ova torta od oraha, smokava i vanilije osvojila je nepce mame, za čiji je rođendan bila pripremljena, ali i ostalih kušača. Ideja je bila spojiti orahe i smokve u kolač koji se ne peče. No, bojala sam se da će se smokve izgubiti u kremi od indijskih oraščića, ako ih samo izmiksam. Stoga sam odlučila napraviti brzinski džem kako bi se osjetio okus smokava i istaknuo. Iz navedenog, torta nije sirova, već nije pečena. Podloga od oraha daje notu orašastog, punog i bogatog okusa, dok krema od vanilije s dodatkom citrusne note podiže i osvježava ovaj pomalo zasitan kolač.
Torta od oraha, smokava i vanilije
Sastojci:
*kalup promjera 19 cm*
**1 šalica = 250 ml**
Sastojci za podlogu:
- 1 + 1/2 šalice datulja
- 1 + 1/2 šalice oraha
- prstohvat soli
- 1/4 žličice anisa u prahu (opcionalno)
Sastojci za džem od smokava:
- 8 – 9 smokava
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žličica kokosovog šećera
Sastojci za kremu od vanilije:
- 1 + 1/2 šalice indijskih oraščića (količina prije namakanja)
- 1/3 šalice + 2 žlice rižinog slada
- 2 žlice soka od limuna
- 1/2 šalice + 2 žlice biljnog napitka (koristila sam od soje)
- 1/3 šalice kokosovog ulja (otopljenog)
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
- Indijske oraščiće namočiti preko noći.
- Kalup obložiti papirom za pečenje i nauljiti.
- Datulje kratko natopiti vrelom vodom te procijediti kada omekšaju. Orahe samljeti u multipraktiku te dodati preostale sastojke i izmiksati u ljepljivu smjesu. Prebaciti u kalup, utisnuti ravnomjerno te staviti u hladnjak.
- U posudu za kuhanje staviti prepolovljene smokve te dodati preostale sastojke. Kuhati na laganoj vatri dok skroz ne omekšaju, uz lagano gnječenje kuhačom. Štapnim mikserom (ili prebaciti u blender) lagano izmiksati te pustiti da se ohladi.
- Oprati i ocijediti indijske oraščiće te ih staviti u blender s preostalim sastojcima. Miksati sve dok ne dobijete glatku, svilenkastu kremu. Kušati te dodati još zaslađivača, soka od limuna i/ili vanilije.
- Na podlogu staviti ohlađene smokve. Poravnati te staviti u zamrzivač na 10 minuta. Izvaditi kalup te preliti kremom od vanilije. Vratiti u zamrzivač na minimalno 2 sata. Držati u zamrzivaču a prije serviranja izvaditi na 30 minuta da se odmrzne.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Foodoris