Danas vam donosim recept za američki klasik vrlo popularan u uskrsno vrijeme. Torta od mrkve ima svakakvih varijacija, neki je rade tako da dodaju kokos, grožđice, orašaste plodove, a neki čak dodaju i ananas. Ja sam odabrala klasičniji pristup jer je ipak mrkva zvijezda torte. Obogatila sam je orasima za malo hrskavosti, a od začina sam stavila samo cimet jer nisam htjela izgubiti mrkvu. Međutim, ako želite da bude više začinjena, slobodno dodajte malo đumbira, kardamoma ili muškatnog oraščića. Ovu prekrasnu i sočnu tortu sparila sam s osvježavajućom kremom od sira i naranče i takva je zaista odličan odabir za bilo kakvu proslavu ili blagdan!
Torta od mrkve s kremom od sira
Sastojci:
za 12 šnita
- 3 jaja (L) sobne temperature
- 225 g glatkog brašna
- 235 g smeđeg šećera
- 190 g suncokretovog ulja
- 250 g naribane mrkve
- 120 g mljevenih oraha
- ½ žličice soli
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 1½ žličica cimeta
- 1 + ¾ žličice praška za pecivo
Krema:
- 375 g krem sira
- 220 g mascarpone sira
- 250 g bijele čokolade
- korica jedne velike (ili dvije manje) naranče
Priprema:
- Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu s gornjim i donjim grijačem). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje 3 okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.
- U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. Dodajte mljevene orahe i sve skupa promiještajte.
- U drugu zdjelu sitno naribajte oguljenu mrkvu tako da je na kraju ima 250 g.
- Jaja i šećer miksajte par minuta dok se smjesa ne udvostruči i ne postane pjenasta pa onda dodajte ulje i sve dobro sjedinite. Dodajte suhe sastojke i miksajte tek toliko da se sjedini. Na kraju silikonskom špatulom umiješajte naribanu mrkvu.
- Ravnomjerno rasporedite u 3 kalupa i pecite 25-28 min.
- Biskvit je gotov onda kad ubodete čačkalicu, a ona izađe suha ili s par vlažnih mrvica. Kad su biskviti gotovi, pustite ih da se hlade 10-15 min u kalupu, a onda ih iskrenite na rešetku da se ohlade do kraja.
- Bijelu čokoladu rastopite na pari pa pustite da se malo ohladi. Izmiksajte zajedno krem sir, mascarpone i koricu naranče. Dodajte ohlađenu rastopljenu bijelu čokoladu i sve skupa pomiješajte dok se ne sjedini. Krema će biti malo mekša, ako vam se čini premekana, stavite je malo u frižider da se stisne.
- Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit «zalijepi» i ne leti po tanjuru. Stavite prvi biskvit i premažite kremom. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan.
- Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u frižider na 30-60 minuta da se stisne.
- Nakon hlađenja nanesite konačan sloj kreme i rustikalno ukrasite tortu koristeći malu nakrivljenu špatulu, a na vrh stavite šnite naranče.
Savjeti!
- S obzirom da ne peku sve pećnice isto, predlažem da provjerite biskvit nakon 23 minute u pećnici pa onda produžite vrijeme prema potrebi. Ako koristite veći kalup, biskvitima će trebati manje vremena i obrnuto. Za kalup širine 20 cm udvostručite recept.
- Gotovu tortu čuvajte u frižideru, dobro omotanu prozirnom folijom kako bi sačuvala svježinu. Prije konzumiranja poželjno je izvaditi tortu iz frižidera pola sata do sat vremena ranije.
*Recept nam donosi Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.