

Ova torta od breskve i grčkog jogurta je osvježavajuća, kremasta i brzo gotova. Po meni idealna za ove ljetne vrućine.
Slobodno zamijenite voće, ja sam koristila breskve, ali jagode i maline također su dobra opcija.
Biskvit
(koristila sam kalup od 20 cm)
- 60g omekšalog maslaca
- 60g šećera
- Pola paketa vanilin šećera
- 2 jaja
- 60g brašna
- Pola žličice praška za pecivo
- 10g gustina
Postupak:
- Kratko miksajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom
- Dodajte jaja i dobro promiješajte.
- Sada pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kukuruznim škrobom (gustinom) te dodajte smjesi od jaja uz lagano miksanje.
- Dno kalupa obložite papirom za pečenje.
- Stavite smjesu u kalup i pecite na 180 stupnjeva cca 20 minuta.
- Pečeni kolac izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi.
- Za to vrijeme radimo kremu.

Krema od grčkog jogurta
- 4 lista želatine
- 300g grčkog jogurta
- 70g šećera
- Pola vrećice vanilin šećera
- Naribana korica limuna
- 70ml limunovog soka
- 200 ml vrhnja za šlag
- 150g breskva (izrezanih na fetice)
Postupak:
- Namočite listove želatine u hladnoj vodi.
- Pjenjaćom izmiješajte jogurt sa šećerom, vanilin šećerom, koricom limuna i limunovim sokom.
- Umutite vrhnje za šlag u šlag.
- Stavite želatinu u zdjelicu i otopite. Otopljenoj želatini dodamo oko 4-5 žlica smjese jogurta. Promiješajte pjenjačom.
- Pripremljenu želatinu dodamo jogurtu i špatulom sve izmiješamo.
- Sada umiješajte šlag u smjesu od jogurta.
- Uklonite kožicu s bresaka i narežite na fete.
- Stavite biskvit na tanjur i stavite prsten za tortu oko biskvita.
- Pokrijte biskvit kriškama breskve. Prelijte smjesom jogurta.
- Tortu stavite na oko 30 minuta u hladnjak. A u međuvremenu napravimo pire od breskve za vrh.

Pire od breskve
- 1 breskva
- 1 list želatine
Postupak:
- Namočite list želatine.
- Ogulite kožicu s breskve i izrežite je na male komadiće, a zatim je zdrobite u pire.
- Otopite želatinu u zdjelici (napisano vam je već gore u receptu) i pomiješajte s pireom od breskve.
- Pire stavljamo na vrh torte.
Ukrasite po želji i dobar tek!


Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Tonka Radić Čobanov