Ova torta odiše svojom jednostavnošću i ljepotom. Na prvi pogled će vam se učiniti kao da ćete probati klasičan biskvit, sve dok vas prvi zalogaj potpuno ne očara i razuvjeri. Maslinovo ulje, bademi i agrumi… ljeto i Dalmacija. Ovu tortu posebno volim raditi u ovo godišnje doba, iako je možete raditi kroz cijelu godinu.
Bademovo brašno možete raditi i sami ili ga kupiti. Ako naiđete na krupnije mljeveno brašno, možete i njega koristiti. Mljeveni bademi nisu bademovo brašno pa pazite da se ne zabunite. Ova torta ne sadrži brašno, kao ni gluten. Tostiranje badema možete preskočiti i samo ih samljeti. No, savjetujem vam da ovaj korak ne preskačete. Tostiranjem ćete lijepo produbiti okus badema i tortu dodatno obogatiti aromom.
Torta je iznimno sočna i ukusna. Tu sočnost dobije od maslinovog ulja koji je jedna od glavnih komponenti. Koristite blago ulje koje neće previše izdominirati okuse kako bi torta bila u lijepom balansu.
Torta od badema i maslinovog ulja
Sastojci:
- 350 g bademovog brašna
- 100 g badema
- 1 vrećica praška za pecivo (12 g)
- prstohvat soli
- 4 jaja L veličine
- 180 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- korica dva limuna i sok jednog limuna
- korica dvije naranče i sok jedne naranče
- 150 ml maslinovog ulja
Priprema:
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 24 cm, dno kalupa obložite papirom za pečenje, rubove namastite. Kalup stavite po strani.
- Na limu za pečenje stavite bademe pa ih kratko tostirajte u pećnici na 180 stupnjeva (oko 5 minuta). Izvadite ih vani i ostavite da se ohlade, potom ih iskidajte nožem na sitnije komade.
- Jaja i šećer pjenasto izradite, neka vam se smjesa udvostruči i udupla. Miksajte je na maksimalnoj brzini miksera minimalno 5 minuta.
- U zasebnoj posudi pomiješajte bademovo brašno, sitno sjeckane bademe, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte koricu limuna i naranče, aromu vanilije te sok limuna i naranče.
- Smjesi sada dodajte pola količine brašna i maslinovo ulje, dobro sve povežite mikserom pa dodajte preostalo brašno, ponovo povežite.
- Smjesu prebacite u kalup i pecite 40-45 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Nakon 10-ak minuta tortu oprezno maknite iz kalupa i ostavite na rešetki za hlađenje da se ohladi do kraja.
- Pospite šećerom u prahu, listićima badema i koricom agruma ili po želji.
Dobar tek!
Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Bake me by Nina