Volim božićne keksiće više od ičeg, ali tko ne voli?
Mogu vam garantirati da su savršenog okusa, a to možemo zahvaliti mekom tijestu, naranči i maku. Ovo su postali omiljeni kolačići mom sinu.
Nakon što je tijesto pripremljeno, izrezuju se krugovi ili oblici po želji. Zatim se posipaju mješavinom šećera, naranče i maka i odlaze u pećnicu.
Tijesto:
▪️ 350 g brašna
▪️ 1 žličica praška za pecivo
▪️ 225 g omekšalog maslaca
▪️ 180g šećera
▪️ 1 vanilin šećer
▪️ 1 žumanjak
▪️ 2 žlice sjemenki maka
▪️ naribana korica 1 naranče
▪️ 4 žlice soka od naranče
▪️ 1 prstohvat soli
Smjesa šećera, naranče i maka:
▪️ 80 g šećera
▪️ naribana korica 1 naranče
▪️ 2 žlice sjemenki maka
Postupak:
- Sok od naranče kratko zakuhajte, maknite sa štednjaka i umiješajte 100g maslaca. Stavite sa strane.
- U zdjeli miksajte preostali maslac (125 g) i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu.
- Dodajte žumanjak, maslac od naranče i miksajte 3 minute. Dodajte brašno, prašak za pecivo, mak, vanilin šećer, narančinu koricu i prstohvat soli i umijesite kompaktno tijesto.
- Zagrijte pećnicu na 180 ° razvaljajte tijesto, te izrezujte u oblike kakve želite. Tijesto stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pomiješajte šećer, narančinu koricu i mak i pospite smjesu po keksićima
- Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta
Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Tonka Radić Čobanov