Tonkina kužina: Keksići s makom i narančom

Tonkina kužina: Keksići s
makom i narančom

Volim božićne keksiće više od ičeg, ali tko ne voli?

Mogu vam garantirati da su savršenog okusa, a to možemo zahvaliti mekom tijestu, naranči i maku. Ovo su postali omiljeni kolačići mom sinu.

Nakon što je tijesto pripremljeno, izrezuju se krugovi ili oblici po želji. Zatim se posipaju mješavinom šećera, naranče i maka i odlaze u pećnicu.

Tijesto:

▪️ 350 g brašna

▪️ 1 žličica praška za pecivo

▪️ 225 g omekšalog maslaca

▪️ 180g šećera

▪️ 1  vanilin šećer

▪️ 1 žumanjak

▪️ 2 žlice sjemenki maka

▪️ naribana korica 1  naranče

▪️ 4 žlice soka od naranče

▪️ 1 prstohvat soli

Smjesa šećera, naranče i maka:

▪️ 80 g šećera

▪️ naribana korica 1  naranče

▪️ 2 žlice sjemenki maka

Postupak:

  • Sok od naranče kratko zakuhajte, maknite sa štednjaka i umiješajte 100g maslaca. Stavite sa strane.
  • U zdjeli miksajte preostali maslac (125 g) i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu. 
  • Dodajte žumanjak, maslac od naranče i miksajte 3 minute. Dodajte brašno, prašak za pecivo, mak, vanilin šećer, narančinu koricu i prstohvat soli i umijesite kompaktno tijesto.
  • Zagrijte pećnicu na 180 ° razvaljajte tijesto, te izrezujte u oblike kakve želite. Tijesto stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Pomiješajte šećer, narančinu koricu i mak i pospite smjesu po keksićima
  • Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta

Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Tonka Radić Čobanov

Učitati još
Zatvori