Ova tjestenina s pestom od graška je upravo ono što nam ljeti treba – osvježavajuća, brzo gotova i s namirnicama koje svi imamo doma.
Klasični pesto svi volimo, ali nije loše s vremena na vrijeme probati i neke druge kombinacije. Jedna od meni omiljenih su grašak i menta koji se odlično nadopunjuju. Zahvaljujući humusu, ovaj pesto će biti posebno kremast i bogat, a uz to ćemo dobiti i dodatan izvor proteina.
Ovo jelo je izvrsno i hladno, samo imajte na umu da tjestenina jako brzo upija umak tako da ga prije posluživanja prelijte s mlazom maslinovog ulja i dobro promiješajte.
Tjestenina s pestom od graška i mente
Sastojci:
(za dvije osobe)
- 200 grama suhe tjestenine po izboru + pola šalice vode u kojoj se tjestenina kuhala
- 300 grama kratko blanširanog graška
- 100 grama ( 2 velike žlice) humusa
- nekoliko listova svježe mente ( poslužit će i bosiljak)
- sok i korica jednog limuna
- mlaz maslinovog ulja
- žlica sjemenki konoplje
- sol
- 2 režnja češnjaka
- po želji: rikola, chilli papričica, tostirani listići badema
Postupak:
- Tjesteninu skuhajte po uputama na pakiranju ( neka vam bude al dente) i odvojite pola šalice vode u kojoj se kuhala.
- Grašak ( svježi ili zaleđeni) jako kratko blanširajte, maksimalno 3 minute.
- U multipraktik ubacite 2 žlice hummusa, polovicu količine graška, sok i koricu limuna, sjemenke konoplje, mentu ( bosiljak) sol i vodu u kojoj se kuhala tjestenina.
- Kratko pulsirajte pa dodajte mlaz maslinovog ulja i pulsirajte još nekoliko puta. U redu je ako vam ostane komadića graška. Probajte pa po potrebi doradite začinima.
- Na malo maslinovog ulja kratko zdinstajte sitno nasjeckani češnjak, ubacite kuhanu tjesteninu, pesto i ostatak graška. Sve dobro promiješajte i po potrebi dodajte još soli ili limunovog soka.
- Poslužite sa sitno sjeckanom chilli papričicom, rikulom i tostiranim listićima badema.
Recept nam donosi Nataša Rajčević s bloga Burbon i borovnice. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Nataša Rajčević