Cvjetača nam je u sezoni i stvarno bi bilo šteta da što više ne iskoristimo ovu zdravu i ukusnu namirnicu. Ako mislite da ste probali sve načine na koje možete pripremiti ovo povrće, možda vas ovaj recept razuvjeri.
Cvjetaču sam začinila, ispekla i poslužila u tortiljama sa osvježavajućim jogurtom koji pruža odličan balans spicy začinima. Ako niste fan jako začinjene hrane, slobodno izbacite srirachu i chipotle umak, a ako baš jako jako volite začinjenu hranu, onda te namirnice malo “pojačajte” 🙂
Brzo ukiseljeni ljubičasti luk je pravi as u rukavu kad želite obogatiti vaše sendviče, tortilje, burgere ili salate. Trebat će vam manje od 5 minuta da napravite ovaj zdravi i lagani prilog, a toliko lijepo izgleda na tanjuru da će vam ga biti žao pojesti.
Sve dodatke prilagodite svom ukusu, meni je kombinacija salse, rikule, graha i kukuruza odlično funkcionirala u ovoj spicy priči i iskreno jedva čekam ponoviti ovaj recept!
Tacosi sa spicy sriracha cvjetačom i brzo ukiseljenim ljubičastim lukom
Sastojci:
Za spicy sriracha cvjetaču:
- Cvjetača, razlomljena na manje cvjetove (oko 400 grama)
- žlica sriracha umaka
- nekoliko kapi chipotle umaka
- 3,4 žlice maslinovog ulja
- 3 žlice vode
- žličica origana
- žličica češnjaka u prahu
- žličica smeđeg šećera ili javorovog sirupa
- sol
Za tacose:
- 4 manje tortilje
- manja konzerva kukuruza
- konzerva crnog graha
- avokado
- biljni grčki jogurt
- sok i korica jedne limete
- vezica mladog luka
- chilli papričica
- nekoliko cherry rajčica
- 100 grama rikole
Za ukiseljeni luk:
- 1 srednji ljubičasti luk
- 2 dcl vode
- 1dcl bijelog ( alkoholnog) octa
- 1 dcl jabučnog octa
- 1 i pol žličica soli
- 1 žličica šećera
- nekoliko zrna pimenta (all spice)
Postupak:
Prvo ćemo ukiseliti luk. Ovo je najpametnije napraviti večer ranije, iako će i 2,3 sata ranije biti dovoljno.
Narežite ljubičasti luk na što tanje te ga utisnite na dno staklenke. U manjem lončiću vodu dovedite do vrenja, dodajte ocat, sol, šećer i piment te kratko kuhajte na laganoj vatri dok se sol i šećer ne rastope. Odmah prelijte luk, zatvorite staklenku te lagano protresite.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
U zdjelici pomiješajte srirachu, chipotle umak, maslinovo ulje, vodu, origano, češnjak u prahu, šećer (javorov sirup) i sol. Dobro promiješajte pa dodajte cvjetove cvjetače. Sad rukama ponovno dobro promiješajte kako bi se svaki cvijet cvjetače obložio začinima.
Prebacite cvjetaču u posudu za pečenje i prelijte eventualnim ostatkom začina i ulja. Neka vam cvjetovi budu u jednom redu, nemojte da se preklapaju. Pecite 15 minuta, okrenite svaki cvijet pa nastavite peći još 15 (vrijeme pečenja vam može ovisiti o veličini komadića cvjetače).
Svaku tortilju lagano zagrijte na tavici bez ulja. Konzerve kukuruza i graha procijedite i isperite. Avokado narežite na kockice i odmah ga pokapajte sokom limete ili limuna i lagano posolite. Cherry rajčice narežite na sitne kockice i dodajte im narezani mladi luk i sitno narezanu chilli rajčicu. Biljni grčki jogurt promiješajte sa sokom i naribanom koricom limete.
Svaku tortilju premažite sa grčkim jogurtom, stavite po žlicu graha i kukuruza, žlicu cherry rajčica , malo rikule, nekoliko komada avokada, 2 žlice pečene cvjetače i sve završite s ukiseljenim ljubičastim lukom.
Poslužite odmah, a ostatke držite u hladnjaku. Dobar tek 🙂
Recept nam donosi Nataša Rajčević s bloga Burbon i borovnice. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Nataša Rajčević