Od slatkoga slađe: Šunka u kruhu za najfiniji uskrsni doručak

Od slatkoga slađe: Šunka u kruhu za
najfiniji uskrsni doručak

Moji ne mogu zamisliti Uskrs bez šunke u kruhu, onako tople i meke. Nekad sam znala raditi i peći šunku u kruhu navečer, bila je ok… Onda sam znala umijesiti tijesto navečer, staviti u hladnjak i ujutro mijesiti i peći… isto ok…
Ok, ali ne super! Zato već godinama imam drugačiji ritual. Ustajem u 6, mijesim tijesto, motam šunkicu (navečer sam je skuhala) i pečem.

Doručak bude oko 11 i onda u miru uživamo u toplom kruhu. Kuhana jaja, sir, rotkvice, mladi luk… ručak nam više nije ni potreban! I svake se godine pitam uživam li više u božićnom ručku ili uskrsnom doručku? Mislim da mi je doručak ipak miliji… 🙂

Sastojci za tijesto:

  • 1 svježi kvasac
  • 1 žličica šećera
  • 5 dl toplog mlijeka
  • 1 žlica soli
  • 1,5 dl ulja
  • 800 g brašna za dizana tijesta (glatko brašno)
  • rolana plećka težine oko 1,2 kg
  • 1 jaje za premazivanje
  • sezam, kim

Priprema:

Rolanu plećku kuhati 30 minuta, prebaciti u hladnu vodu kako bi svi sokovi ostali u mesu te zatim ohladiti.

Za tijesto, kvasac, šećer i malo toplog mlijeka umiješati i ostaviti na toplom 10 – 15 minuta. Umijesiti tijesto s navedenim sastojcima, pokriti i ostaviti na toplom 45 – 60 minuta da udvostruči volumen.

Tijesto zatim razviti oko 2 cm debljine, položiti hladnu plećku te ju omotati tijestom. Ukoliko je plećka deblja, prerezati ju po dužini i načiniti dvije štruce. Štrucu pokriti i ostaviti 15 – 20 minuta.

Štrucu premazati umućenim jajetom, posuti sezamom ili kimom i peći u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C oko 60 minuta. Ako je potrebno, pred kraj pečenja kruh prekriti masnim papirom kako ne bi bio taman. Ispečeni kruh odmah premazati uljem i ohladiti.

Recept nam donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Mirjana Šmit

Učitati još
Zatvori