Kad sam prvi put kušala nove Nutella kekse, znala sam da ih želim probati rekreirati i mislim da sam došla dosta blizu originalu! Ja sam baš zadovoljna, a bit ćete i vi jer ono Nutella keksi hej!
Jednostavan je recept, nisu neki ludi sastojci, samo treba vremena i volje za ispeći oko 180 keksića od kojih dobijete 90 gotovih. Znači, slobodno pola mjere radite, a ako imate puno Nutella fanova, onda bolje duplajte!
Sastojci za 180 keksića / 90 sendviča rezanih rezačem od 5 cm
- 230 g omekšalog maslaca
- 150 g smeđeg šećera
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 2 jaja
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 130 g kukuruznog brašna
- 360 g glatkog brašna
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
Punjenje:
- 350 g Nutelle (ovisi koliko ćete puniti kekse, kupite onu od 750g)
Posip:
Šećer u prahu
Postupak
Za početak pripremite tijesto.
Maslac stavite u posudu za miksanje. Mora biti sobne temperature, omekšan. Dodajte mu šećer pa miksajte na srednjoj brzini dok ne dobijete kremastu smjesu.
Dodajte jaja i vaniliju pa miksajte da se to sve sjedini još otprilike minutu-dvije.
U posudu food procesora dodajte lješnjake, sodu bikarbonu i kukuruzno brašno.
Pulsirajte tri-četiri puta kako biste dobili sitnu smjesu. Ne mora biti presitno.
Ako nemate food procesor, prosijte navedene sastojke samo pazite da nema puno odstupanja u gramaži, 10-20g je OK, ali ako nedostaje više nakon prosijavanja, dodajte još mljevenih lješnjaka, nema veze ako su krupniji.
Smjesu lješnjaka i kukuruznog dodajte glatkom brašnu i dobro promiješajte.
Tu smjesu sad dodajte mješavini maslaca, šećera i jaja i miksajte dok se ne sjedini.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na 2h ili preko noći.
Pećnicu uključite na 180 stupnjeva, a tepsije obložite papirom za pečenje.
Tijesto si rasporedite na dva-tri puta, kako vam je lakše. Valjate ga na pobrašnjenoj površini na pola cm debljine i izrezujte krugove s rezačem od 5cm promjera.
Slažite u tepsiju, ne morate ih previše razdvajati. Svakom drugom izbušite rupu u sredini manjim rezačem i pecite ih 10 minuta.
Postupak ponovite sve dok ne potrošite tijesto.
Gornje djelove s rupom lagano pošećerite šećerom u prahu.
Nutellu prebacite u slastičarsku vrećicu pa na svaki donji keksić stavite po otprilike čajnu žličicu nutelle. Ako ćete više stavljati, više će vam i trebati pa si svakako kupite onu Nutellu od 750 g.
Čuvajte u hladnjaku da se stisne Nutella, a onda ih možete i spremiti u posudu s kolačima.
Recept nam donosi Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka. Još recepata potražite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Ena Kokanović Nagy