Slavonka: Najfiniji domaći pereci

Slavonka: Najfiniji domaći pereci

Sva hrana koja je kao “street food” ima neki poseban šarm, pa tako i ovi mirisni domaći pereci! Iako se može činiti komplicirano, izrada domaćih pereca zapravo i nije tako zahtjevna. Izvana hrskavi, iznutra mekani, mirisni i ukusni – postat će vaš signature recept!

Recept za perece

Za 10 komada:

  • 650g glatkog brašna
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 350-370ml mlake vode
  • 7g suhog kvasca
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 1 žličica soli
  • +krupna sol za posipanje kasnije

Kupka od sode bikarbone:

  • 100g sode bikarbone
  • 3l vode

Postupak

  • U posudu za miksanje dodajte brašno, smeđi šećer i kvasac. Dodajte mlaku vodu i pustite da se kvasac zapjeni, dovoljno je par minuta.
  • Dodajte ostale sastojke i mijesite otprilike 5-10 minuta na umjerenoj brzini dok se tijesto ne krene odvajati od posude.
  • Tijesto rasporedite na 10 jednakih kuglica, a onda svaku kuglicu razvaljajte u konopac duljine 40 cm.
  • Isprepletite u perec tako da uzmete krajeve konopca, prenesete ih prema unutra, jednom isprepletete i zaljepite za donji dio.
  • U posudi zakuhajte vodu i sodu bikarbonu.
  • Svaki perec uronite u kupku na 2 minute i vadite odmah na protvan obložen papirom za pečenje. Ostavite malo mjesta između svakog pereca pošto će se proširiti tokom pečenja.
  • Pospite odozgora krupnom soli i pecite ih na 180 stupnjeva 14-16 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Recept nam donosi Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka. Još recepata potražite na njenom blogu Instagram profilu.

Foto: Ena Kokanović Nagy

Učitati još
Zatvori